Wszczęcie czy wznowienie postępowania (SW)? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 14 lis 2016, 21:23

aaagggaaa pisze:no dobra, a co z NP? Bo skoro decyzja była przyznająca a powinna być odmowna, abyło to w starym okresie świadczeniowym to trzeba ustalic NP
podpowiedzcie co dalej? Ja ma wyglądac taka decyzja? (chodzi o sytuację, w której w roku zasiłkowym 2013/2014 pani ni zgłosiła, że ma rentę. Gdyby zgłosiła w odpowiednim czasie miałaby uchylenie decyzji)
aaagggaaa

Napisano: 14 lis 2016, 22:01

jesli decyzja zostala juz zrealizowana i dopiero teraz wyszlo,ze swiadczenia nie przyslugiwaly to z ta decyzja juz nic nierobisz, zawiadamiasz tylko strone o wszczeciu postepowania o nienaleznie pobranych swiadczeniach i potem ustalasz ile jest tych nienaleznych i wydajesz decyzje ustalajaca nienaleznie pobrane swiadczenia i zadajaca ich zwrotu
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2016, 11:47

Imo w tym wypadku stwierdzenie nieważności i wznowienie, organ dał ciała, bo przecież mógł to wszystko sprawdzić przez Empatię.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2016, 13:23

kb pisze:jesli decyzja zostala juz zrealizowana i dopiero teraz wyszlo,ze swiadczenia nie przyslugiwaly to z ta decyzja juz nic nierobisz, zawiadamiasz tylko strone o wszczeciu postepowania o nienaleznie pobranych swiadczeniach i potem ustalasz ile jest tych nienaleznych i wydajesz decyzje ustalajaca nienaleznie pobrane swiadczenia i zadajaca ich zwrotu
wszczęcie czy wznowienie???
aaagggaaa

Napisano: 16 lis 2016, 19:55

proszę podpowiedzcie
aaagggaaa

Napisano: 16 lis 2016, 20:06

W Twoim przypadku, tak jak napisała kb
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2016, 23:34

aaagggaaa - ty chyba nie odrozniasz tego ze postepowanie dotyczace ustalenia nienaleznie pobranych swiadczen to odrebne postepowanie, ktorego puki co nie prowadzilas, wiec musisz je wszczac ...gdyby decyzja w sprawie ustalenia prawa do swiadczen wydana na wniosek o swiadczenia nie byla juz zrealizowana(tzn nie zakonczylby sie jeszcze okres zasilkowy) to mialabys dwa postepowania...najpierw to prowadzone z wniosku o zasilek - i to postepowanie w zaleznosci od okolicznosci trzeba by bylo wszczac albo wznowic, i dopiero po uchyleniu decyzji (w wyniku tego wszczecia lub wznowienia) i uprawomocnieniu sie jej - z urzedu wszczelabys postepowanie o nienaleznych i zwrocie..w zwiazku z tym,ze okres sie juz skonczyl i decyzja przyznajaca swiadczeni zostala zrealizowana - ominelo cie to pierwsze postpowanie :) i robisz tylko drugie...kiedy postepowanie sie wszczyna a kiedy wznawia to najlepiej poczytac w kpa;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2018, 9:23

Podpowiedzcie bo nie bardzo wiem jak to ugryźć. Mam sytuacje ,że Pani złożyła wniosek o rodzinne na ten okres zasiłkowy. Weryfikuje ja i męża i okazało się,że Pani zapomniała zgłosić że we 09.2016 mąż rozpoczął działalność składając juz wtedy wniosek na poprzedni okres. Była wydana decyzja przynająca zasiłki i dodatki. Babka pobierała cały rok. Zawezwałam ją i potwierdziła ,że maż wtedy rozpoczął i prowadzi do dziś, więc kazałam przynieść uzysk no i niestety na osobe wyszło ponad 900 zł.Z urzędu wszczęłam postępowanie do starej zakończonej już decyzji co teraz powinnam dalej zrobić.? ŻĄdanie zwrotu za cały rok bo wyszło jak pobrała wszystkie pełne kwoty? Chodzi mi głownie czy robie żz czy muszę robić wznowienie, uchylać teraz decyzję za okres od 1.11.2016-31.10.2017 bo w dniu wydania decyzji nie widziałam o tym fakcie. Mało tego teraz kobitka ten wniosek który złozyła to z niego już zrezygnowała bo myslała ... w sumie to nie wiem co myslała. Dokumenty mam , podpowiedzcie, chciałam juz dziś robic zwrot ale nie wiem czy nie musze iść jeszcze inna dodatkowa droga. Postanowienie, wznowienie dec uchylająca i dopiero zwrot
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x