Student, koniec orzeczenia, październik - Elmer wyzwanie :) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 paź 2016, 8:43

Sytuacja wyjściowa jest taka, że: dotychczasową decyzją przyznana była złotówka za złotówkę dla dwóch braci: pierwszy - niepełnosprawny podstawówka, drugi - niepełnosprawny student, kończący studia. Pierwszemu orzeczenie skończyło się w sierpniu br., drugiemu przyznano świadczenia do końca września.
Na chwilę obecną mamy wniosek o zmianę (nowe orzeczenie młodszego) i dziś telefon, bo starszy rozpoczął nowy kierunek studiów, a nie skończył 24 lat. No i teraz, zonk, bo jak to wprowadzić tę kołomyję do systemu??
Teoretycznie, dwie sprawy, dwie decyzje. Czyli co, najpierw zmiana na młodszego i zatwierdzić, a potem po zatwierdzeniu, zmienić już ze starszym. Czy, ponieważ jeszcze nie mam tej pierwszej decyzji, zrobić wszystko (obydwie zmiany), jedną? Gdyby to były pełne kwoty, to pal licho, ale przy złot za złot system musi widzieć ile już zostało wypłacone. Pochlastać się idzie :(
PS. Gdyby z tego chaosu niewiele wynikało, służę dodatkowymi wyjaśnieniami :)
Bazyllo

Napisano: 24 paź 2016, 9:29

ja wypłacałam do września rodzinne - normalnie tzn bez zł za zł
wprowadzam nowy wniosek okazało się że kobita pracowała od marca do lipca - nie zgłoszone bo niby po co
ale w czasie uzysku łapią się zł za zł - wypłacone było normalnie - a od sierpnia znowu normalnie się łapią
więc zwrot to wiem ale jak to wszystko w programie ogarnąć ? nie mam pomysłu

wielkie gratulacje dla pomysłodawcy zł / zł
gasiak

Napisano: 24 paź 2016, 10:07

Ja myślę, że zrobię najpierw młodszego. Nie wypłacę, bo to ostatni miesiąc i mi zakończy decyzję, z której już nic nie zrobię. I taką niewypłaconą zmienię znów z wniosku na starszego. Może to rozwiąże sprawę.
A z podsumowaniem się zgadzam. Niestety :(
Bazyllo

Napisano: 25 paź 2016, 9:25

Bo, upewnijcie mnie, nie mogę rozwiązać tego węzła gordyjskiego jedną decyzją?? Mam dwa wnioski, więc muszą być dwie decyzje?
Bazyllo

Napisano: 26 paź 2016, 7:34

???
Bazyllo

Napisano: 26 paź 2016, 9:36

Wszystko by było ładnie i pięknie gdyby nie "cofka" z wrześniem. Robię zmianę z wniosku (w całości, bo przy złot inaczej się nie da) i nie liczy mi do złot za złot świadczeń starszego dziecka, które we wrześniu te świadczenia miało. Zatem kwoty się nie zgadzają :( Moim zdaniem jedynym sposobem na ogarnięcie tej stajni Augiasza jest ujęcie obydwu wniosków na jednym w Sygnity. Wtedy będą liczone świadczenia obydwu panów i być może system wyliczy kwoty prawidłowo. Pod warunkiem, że uwzględni starszego we wrześniu przy liczeniu złot za złot.
Jakieś rady?
Bazyllo

Napisano: 26 paź 2016, 10:27

Pomysł z jednym wnioskiem też jest do kitu, bo Sygnity z uporem godnym lepszej sprawy liczy do złot za złot za wrzesień tylko kwoty należne młodszemu dziecku, a nie, jak powinno obu braci. Pomysły mi się skończyły i jak widzę na forum też ich próżno szukać :P
Bazyllo

Napisano: 27 paź 2016, 10:21

Potwierdzi mi ktoś, że skoro starszemu należały się świadczenia we wrześniu, to w tej sytuacji należna mu świadczenia doliczamy przy wyliczaniu złot za złot, a za wrzesień powinna zostać wypłacona kwota różnicy między już przyznaną złot za złot, a tą która należy się teraz??
Bazyllo

Napisano: 28 paź 2016, 8:10

Ależ ja lubię te rozmowy ze sobą. Nawet się zastanawiam, czy na pewno dobrze robię zaznaczając, że nie jestem robotem :P
Powiedzcie tylko, proszę, czy dobrze myślę z tymi kwotami do wypłaty? Czy to ma być wyrównanie do już wypłaconej złotówki przeliczonej dla świadczeń należnych dla obydwu braci za wrzesień??? Może pomoże ręczne poprawienie dla starszego dziecka daty przyznanych świadczeń od września. Wtedy go policzy do złot, ale zobaczy, że już były wypłacone i nie przyzna ponownie?
Bazyllo

Napisano: 31 paź 2016, 9:31

Nikt?
Bazyllo

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x