Jak wszcząć z urzędu postępowanie w sprawie zmiany decyzji odmawiającej prawa na rok 2021/2022 celem przyznania stypendium od stycznia 2022 r. ? Ma ktoś jakiś wzór jak ma to wyglądać ?
dołączam się do pytania, czy w przypadku zmiany decyzji na korzyść strony należy wszcząć postępowanie i później decyzja zmieniająca ? U nas jest tak że kilka osób które miały na cały rok szkolny przyznane po 100 zł na dziecko, od stycznia kwalifikują się na 120 zł na miesiąc
Jestem po konsultacji z dwoma radcami prawnymi i od nich mam opinię żeby te osoby, które teraz od stycznia kwalifikują się do pomocy albo trzeba zmienić im wysokość stypendium, złożyły nowy wniosek ( art. 90n ust.7). Wtedy obędzie się bez wszczynania postępowania z urzędu, zawiadomień itp. Nowy wniosek, analogiczne postępowanie jak we wrześniu i nowa decyzja na okres I- VI 2022
Ale jak obowiazuje u kogos decyzja do konca roku szkolnego to jak masz przyjac nowy wniosek i wydac nowa decyzje? stara trwa i obowiazuje. Uchylasz ją i wydajesz nowa kwote?
Decyzja była wydana na rok szkolny 2021/2022 na okres wrzesień- grudzień, tak więc będąc w obiegu prawnym wypełniła swoją funkcję ( stypendium na IX- XII przyznane, rozliczone, wypłacone). Dlatego na okres I-VI poradzono mi, żeby przeprowadzić postępowanie od nowa tak jak we wrześniu, skoro zmieniły się kryteria dochodowe.
A jak robisz z dochodem z hektara? Bierzesz dochody za grudzień ze starym dochodem z hektara, przyrównujesz do nowego kryterium, ustalasz kwote z astyczen, nastepnie liczysz styczen z nowym dochodem z hektara i ewentualnie zmieniasz kwote lub odmawiasz od lutego?