wszczecie postępowania z urzędu bez informowania strony

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
dejmar3

wszczecie postępowania z urzędu bez informowania strony

Post autor: dejmar3 »

wszczęcie postępowania z urzędu bez informowania strony - dziwne rzeczy jak dla mnie wprowadza ustawa - czy ktoś robił już coś takiego kiedyś?
Kamill

Re: wszczecie postępowania z urzędu bez informowania strony

Post autor: Kamill »

oczywiście, że tak. w końcu mamy art. 32 ust. 1 a
mm1

Post autor: mm1 »

Ale ustawa narzuca nam zrobienie wszczęcia z urzędu, ale nie wymaga zawiadomienia strony. Rozumiem że mam zrobić wszczęcie ale nie wysyłam stronie tylko wpinam do akt i już mogę robić decyzję zmieniającą. Ale czy mój tok rozumowania jest prawidłowy ocenicie sami. Po coś dali ten zapis że wszczęcie robimy z urzędu. Trochę to wszystko bez sensu.
dejmar3

dziekuje za odpowiedź Kamilu mam w takim razie pytanie techniczne - czy to ma wygladać w ten sposób że poprostu wydaje decyzję zmieniająca czy powinnam do akt jakąś adnotację zrobic o wszczeciu z tego art. 32 ust. 1 a, że to jest na korzyść i dlatego bez zawiadomienia
dejmar3

jeszcze jedno w myśl art.61, par. 4 KPA o wszczeciu z urzedu czy nie zawiadamia sie wszystkie strony , a nasza ustawa art.32 ust 1c mówi że nie wymaga zawiadomienia - ciągle nie wiem jak to technicznie zrobić żeby było dobrze
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

dejmar3 pisze:jeszcze jedno w myśl art.61, par. 4 KPA o wszczeciu z urzedu czy nie zawiadamia sie wszystkie strony , a nasza ustawa art.32 ust 1c mówi że nie wymaga zawiadomienia - ciągle nie wiem jak to technicznie zrobić żeby było dobrze
kpa odnosi się do postępowania administracyjnego urzędów w całej Polsce i niejednokrotnie jest kilka stron postępowania ..
ja nie robię wszczęć do akt ... sama siebie będę informować ???? :roll:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Kamill pisze:oczywiście, że tak. w końcu mamy art. 32 ust. 1 a
A co ten przepis ma niby wspólnego z brakiem zawiadomienia strony o wszczęciu postępowania.
dejmar3 pisze: wszczęcie postępowania z urzędu bez informowania strony - dziwne rzeczy jak dla mnie wprowadza ustawa - czy ktoś robił już coś takiego kiedyś?
Nikt wcześniej tego nie robił, bo żeby to było możliwe musiał się pojawić taki przepis.
Korekta, nikt zgodnie z prawem tak nie robił.
Każda decyzja, także zmieniająca jest efektem postępowania, wszczetego na wniosek strony lub z urzedu.
Zgody strony, o której mowa w art. 155 kpa lub braku koniecznosci uzyskania tej zgody określinego w art. 32 ust.1a ustawy w ogóle nie ma co tu mieszać.
mm1 pisze:Ale ustawa narzuca nam zrobienie wszczęcia z urzędu, ale nie wymaga zawiadomienia strony. Rozumiem że mam zrobić wszczęcie ale nie wysyłam stronie tylko wpinam do akt i już mogę robić decyzję zmieniającą. Ale czy mój tok rozumowania jest prawidłowy ocenicie sami. Po coś dali ten zapis że wszczęcie robimy z urzędu. Trochę to wszystko bez sensu.
Nie jest bez sensu. Twój tok rozumowania jest sensowny, logiczny i prawidłowy. :)
dejmar3 pisze:jeszcze jedno w myśl art.61, par. 4 KPA o wszczeciu z urzedu czy nie zawiadamia sie wszystkie strony , a nasza ustawa art.32 ust 1c mówi że nie wymaga zawiadomienia - ciągle nie wiem jak to technicznie zrobić żeby było dobrze
Postępowanie wszczynasz z urzędu, a a strony wyłącznie o tym nie zawiadamiasz. Do akt wepnij pismo którym wszczynasz postepowanie w sprawie zmiany wysokości świadczenia pielęgnaycjnego.
Czym innym jest wszczęcie czym innym zawiadomienie o tymże wszczeciu.
kpa odnosi się do postępowania administracyjnego urzędów w całej Polsce i niejednokrotnie jest kilka stron postępowania ..
ja nie robię wszczęć do akt ... sama siebie będę informować ????
Uważam, że pisemną formę powinnismy jednak zachować.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

kronos, oczywiście każdy robi jak uważa za zgodne ze swoim postępowaniem ... czy coś takiego
żadna siła mnie nie zmusi bym drukowała wszczęcia do akt ... chociaż tu kierownik się ze mną zgadza :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

ja zgadzam sie z ewalu...takie pismo do teczki jest przerostem formy nad trescia;-) szkoda papieru toneru i mojego czasu na smarowanie takiego pisma;-) co nie jest zabronione jest dozwolone;-), z niczego nie wynika,ze wszczecie postepowania musi miec forme pisemna, no to nie musi...wszczynam postepowanie, tzn ustalam kiedy ile komu przysluguje, w wyniku tych ustalen wydam decyzje ... czy moze gdzies jest to napisane, kronos79 ??
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

jak ja cię lubię kb :D
ODPOWIEDZ