Wszczęcie - przyłączenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 10    [ Posty: 91 ]

Napisano: 10 wrz 2015, 9:14

A czy ten stary fundusz można zrobić to w jednym piśmie do komornika czy każdy okres rozbić osobno ?
Madzialena

Napisano: 10 wrz 2015, 11:31

Elmerze, dobry pomysł wszczęcie lub przyłączenie, niech wybierze właściwe, ALE...w którym momencie podajemy dług. Bo ja widziałabym tak, ze na informacji do komornika o to przyłączenie lub wszczęcie, podam zadłużenie należność główna i odsetki na dzień wydania informacji rozdzielając na poszczególne okresy, a do nowego okresu wysyłamy decyzje ostateczna wraz z kolejna informacją o rozpoczęciu realizacji i terminie wypłat.
Margolcia7

Napisano: 10 wrz 2015, 11:55

od razu przy wszczęciu/przylączeniu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 12:04

Ale co od razu przy wszczęciu?
Czy będziesz podawał tak jak ja:
2008/2009 należność główna x odsetki y
2009/2010 należność główna x odsetki y
....
2014/2015 należność główna x odsetki y

Ponadto informuje się że rozpoczęto realizację decyzji nr... z dnia.... Poniżej harmonogram wypłat:

Tak to ma być? :D
Margolcia7

Napisano: 10 wrz 2015, 12:10

tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2015, 13:50

Elmerze, a czy jeśli tak podamy w rozbiciu na okresy świadczeniowe, to czy komornicy nie będą traktować tego jako oddzielnych należności i rozliczać w ten sposób, ze najpierw odsetki od pierwszego okresu a po nich należność główną? Czy nie lepiej skumulować to zadłużenie?
Margolcia7

Napisano: 10 wrz 2015, 16:26

Elmer, jakim cudem ma komornik wiedzieć jak liczyć odsetki za poszczególne miesiące np. okresu 2008/2009 jeśli mu podasz zbiorcza informacje za ten okres typu: 5,5 tys. kwoty głownej i 1000 zł odsetek ?
Musi komornik sądowy znać daty wypłat sw z fa w poszczególnych miesiącach i kwoty główne które zostały do spłaty za poszczególne miesiące żeby prawidłowo naliczać dalej odsetki.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd tutaj podając jakieś błędne odpowiedz na pytania.
fa11

Napisano: 11 wrz 2015, 7:41

zgadzam się z FA11. Musi być każdy okres rozbity na poszczególne wypłaty plus odsetki za każdy okres. Inaczej to mija się z celem. I nie wiem jak wy ale ja nie jestem w stanie przy bieżącym okresie zasiłkowym od razu się przyłączyć ponieważ popierwsze za dużo tego jest. Wysłać trzeba wszystkich dłużników aktualnych a z ponad połową trzeba czekać aż skarbówka umorzy postępowanie...
guska

Napisano: 11 wrz 2015, 9:06

Ludzie, czy Wy liczyć nie potraficie?
Przecież czy podacie komornikowi każdą wypłatę wraz z terminem, czy skumulejecie to w jedną kwotę i ustalicie odsetki na dany dzień (oczywiście prawidłowo wyliczone od dnia następnego po wypłacie) to wyjdzie na to samo. Jeśli zdecydujecie się jednak na szczegółowe podawanie zadłużenia to musicie też podać terminy wszystkich zwrotów wraz z rozliczeniem, bo inaczej komornik tego prawidłowo nie wyliczy, jeśli sobie w ogóle poradzi z tym wyliczeniem Waszym szczegółowym.
Anett07

Napisano: 12 wrz 2015, 11:20

hej. a może ktoś z was ma już projekt takiego pisma o przyłączenie/wszczęcie gotowy bo nie mam jak na razie pomysłu jak to stworzyć. no jestem ciekawa jak to faktycznie będzie.
komornik84

Strona 3 z 10    [ Posty: 91 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x