Wnioskodawca pobierał świadczenia rodzinne na dzieci od listopada 2022 do października 2023 (decyzja przyznająca była wydana dnia 09.12.2022 z wyrównaniem od listopada. We wrześniu 2023 r. okazało się, że rodzina od października 2022 uzyskała dodatkowy dochód, który wpływa na brak prawa do przyznanych świadczeń od miesiąca grudnia 2022r. Czy w tym przypadku wznowilibyście postępowanie ponieważ okoliczności, które wyszły na jaw istniały już w dniu wydania decyzji i wtedy wydajemy nową decyzję przyznającą na listopad 2022 i odmawiającą na okres od grudnia 2022 do października 2023?
Co z odsetkami w takim przypadku?
wszczęcie/ wznowienie ?? co z odsetkami? Pomóżcie grupowicze ;) Tom, a może Ty trochę rozjaśnisz ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: wszczęcie/ wznowienie ?? co z odsetkami? Pomóżcie grupowicze ;) Tom, a może Ty trochę rozjaśnisz ?
skoro masz przyznane świadczenie od listopada do października, to robisz wszczęcie i uchylasz od grudnia, potem robisz nienależnie pobrane świadczenia, ustalasz kwotę do zwrotu i odsetki naliczasz na dzień spłaty
w programie jak dobrze wprowadzisz wszystko to sam Ci wyliczy
w programie jak dobrze wprowadzisz wszystko to sam Ci wyliczy
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: wszczęcie/ wznowienie ?? co z odsetkami? Pomóżcie grupowicze ;) Tom, a może Ty trochę rozjaśnisz ?
dla mnie wznowienie a dlaczego bez odsetek to trzeba prawodawcę pytać.... o ile zrozumiały jest brak odsetek przy unieważnieniu (wina organu) tak nie ogarniam dlaczego też przy wznowieniu
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
właśnie braku odsetek nie mogę zrozumieć. Wiem, ze przepis brzmi jasno ale nie miałem takiego przypadku jeszcze i zacząłem się zastanawiać czy na pewno nie ma jakiejś drogi do ich naliczenia (to ponad 500 zł.)
Oprócz wszczęcie/ wznowienie ?? co z odsetkami? Pomóżcie grupowicze ;) Tom, a może Ty trochę rozjaśnisz ? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ŚP na nowych zasadach
Świadczenie pielęgnacyjne ratunku !!!
ZGON ŚP
zasiłek rodzinny po rozwodzie
druk do ZUS
orzeczenie ostateczne
SP na nowych zasadach
dochód z ryczałtu
Ukraina przedłużony pobyt od 04.03.24...
Orzeczenie umiarkowane, teraz znaczne
jakie świadczenia na rodzinę zastępczą?
40 ZŁ. UKR weryfikacja przedłużeń
czyste powietrze pełnomocnictwo do złożenia wniosku
ryczałt do rodzinnego
Obywatelka Niemiec - a zasiłek pielęgnacyjny
Zapotrzebowanie do UW