wszyscy mądrzy łączcie się! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 13 maja 2014, 13:56

Komornik przysłał mi zawiadomienie że umorzył postępowanie egzekucyjne z uwagi na zamieszkiwanie dłużnika za granicą. Ja wypłacałam do tej pory wierzycielce FA. Wiem że musi iść do sądu, ale na jakiej podstawie uchylić jej decyzję?
Błagam pomóżcie!!!!
czargo

Napisano: 13 maja 2014, 14:09

jeżeli kobita wyrobiłaby się zaświadczeniem z sądu jeszcze w tym miesiącu to chyba bym nie uchylała - zmiana organu egzekucyjnego i nic więcej, chyba że komornik umorzył do tyłu albo wyszły jeszcze jakieś kwiatki
oli01

Napisano: 13 maja 2014, 14:14

Nie ma przesłanki bezskutecznej egzekucji-warunek niezbędny dla otrzymywania FA-oczywiście bezskuteczna egzekucja zgodna z definicja ustawową.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 14:15

a jaki sąd wyda ci tak szybko zaswiadczenie co nieralne okolo 2 miesiące musi czekać to po pierwsze a decyzja zmniasz bo nikt nie prowadzi egzekucji
roann

Napisano: 13 maja 2014, 14:22

Komornik przysłał zawiadomienie 30.04.2014r. że umorzył postępowanie od 26.04.2014r., już po mojej wypłacie. Babeczka na pewno się nie wyrobi. Wydaje mi się że nie mogę wypłacać bo nie ma obecnie żadnego organu egzekucyjnego. Tyle że jakiejś pewnej podstawy do decyzji uchylającej nie mogę znaleźć..
czargo

Napisano: 13 maja 2014, 14:31

Roann przeczytaj do końca definicję bezskutecznej egzekucji. Sąd nie będzie musiał czekać dwóch miesięcy
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 14:36

czargo pisze:Tyle że jakiejś pewnej podstawy do decyzji uchylającej nie mogę znaleźć..
To zacznij od art. 1 ust 1pkt 1 Ustawy potem przejdź do definicji bezskuteczności art.2 pkt 2 a i b...i odpowiedz sobie na pytanie czy egzekucja jest bezskuteczna.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 14:48

znam definicję bezskuteczności egzekucji, ale sam słowniczek ustawy wg mnie nie wyczerpuje tematu. Bezskuteczność egzekucji musi być stwierdzona przez organ egzekucyjny (w postaci zaświadczenia komornika lub informacji z sądu). W chwili obecnej organ egzekucyjny uznał się za niewłaściwy, więc czy jego zaświadczenie jest nadal ważne? Jeżeli wierzycielka nie będzie się spieszyła z "podjęciem działań zmierzających do wykonania tytułu egzekucyjnego za granicą" to właściwym będzie wypłacać jej świadczenia? Po coś ten organ egzekucyjny wymyślili i uzależnili przyznanie świadczeń od przedłożenia właściwego dokumentu (zaświadczenie/informacja).
Więc???
czargo

Napisano: 13 maja 2014, 14:50

Więc na dzień dzisiejszy egzekucja nie jest prowadzona przez żaden organ. Zeby stwierdzic skutecznośc czy nie egzekucji musi być wogóle jakkolwiek prowadzona lub nie ma możliwości jej prowadzenia zgodnie z ustawą. Nie organu. który mógłby to stwierdzić.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 10:20

wypowie się ktoś jeszcze?
czargo

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU