wszyscy mądrzy łączcie się! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 14 maja 2014, 11:44

czargo pisze:Babeczka na pewno się nie wyrobi.
Trochę więcej wiary w ludzi, pogoń wnioskodawcę.

Chyba wezwałabym stronę do udzielenia informacji czy złożyła dokumenty w sądzie + ewentualnie potwierdzenie tego faktu (oczywiście pod rygorem wstrzymania wypłaty świadczeń). Może się zdarzyć że uchylisz 15-go a kobieta wparuje z informacją z sądu 30-go.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 12:10

a jak się nie wyrobi?
na jakiej podstawie uchylić?
Tak nawiasem mówiąc dzwoniłam do sądu i powiedziano mi że wydadzą informację jak będzie komplet dokumentów, a na same odpowiednie wyroki z naszego sądu rejonowego poczeka min. 2 tygodnie
czargo

Napisano: 14 maja 2014, 12:14

uchylasz na podstawie art. 9 ust. 1 w związku z art. 2 pkt 2 i pkt 11

Ilu nagle mądrych w jednym miejscu....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 12:20

Elmer, nasza Pani prawnik właśnie na podstawie tych artykułów twierdzi, że mam nadal płacić...
Mi to wcale nie pasuje i szukam solidnych podstaw do dyskusji z nią.
czargo

Napisano: 14 maja 2014, 12:23

komornik nie prowadzi egzekucji a ona twierdzi, że ma dokument stwierdzający bezskuteczność?
Zwolnij ją.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 12:32

Jej zdaniem jest tak:
Komornik w postanowieniu o umorzeniu postępowania egzekucyjnego nie wspomina o tym, że egzekucja jest skuteczna czy też bezskuteczna. W aktach sprawy znajduje się zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji i m.in. na tej podstawie jej przyznaliśmy świadczenia. Zaświadczenie to nie jest opatrzone "terminem ważności". Ponadto definicja z art. 2 pkt. 2 mówi że za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami RP więc jej zdaniem sprawa jest prosta. Komornik nie może prowadzić egzekucji bo dłużnik jest za granicą więc druga część definicji uprawnia Panią do pobierania świadczeń.
Nie wiem już jakich argumentów używać bo logicznym dla mnie jest że nie ma organu egzekucji więc nie płacę. Kto potem te alimenty odzyska?Mam pójść do dłużnika i o nie prosić?
czargo

Napisano: 14 maja 2014, 12:41

1. komornik nie stwierdza ani bezskuteczności obecnie ani skuteczności. On nie prowadzi egzekucji;
2. art. 2 pkt. 2 mówi że za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami RP - ale fakt ten musi być potwierdzony odpowiednim zaświadczeniem z sądu art. 15 ust. 4 pkt. 1g. Niech się radca doszkoli kto potwierdza art. 2 pkt 2.

Możesz wybrać jeszcze działanie pośrednie - wezwanie do dostarczenia zaśw. o bezskuteczności pod groźbą wstrzymania wypłaty
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 13:22

wszyscy mądrzy - dzięki za podpowiedzi:)
czargo

Napisano: 14 maja 2014, 13:25

Pani prawnik jest denna i głupia i jak nic miała dwóje z logiki. Komornik nie może stwierdzić czy egzekucja jest skuteczna czy nie wogóle jej nie prowadząc. Spytaj się pani prawnik czy dzisiejsze danie z węgorza w Atelier u Amarro jest dobre czy niedobre-to nic że go nie je.

Owszem niemożność wszczęcia itd tyle tylko,ze nie wierzycielka stwierdza ten fakt tylko Sąd i wierzycielka musi mieć na to stosowny dokument , a nie złożyć oświadczenie

To ciekawe z tymi zaświadczeniami od komornika. Jak żywo żaden nie ma "terminu przydatności" Przestanmy brać zaświadczenia od komorników - straczy jedno!!!! Pani prawnik do szkoły!!!!!
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 19:31

Proszę jeszcze o odpowiedź na pytanie - co zrobić gdy dostałam informację od komornika, że ustalił że dłużnik przebywa za granicą, ale nic nie pisze na ten temat że nie prowadzi egzekucji. Wzywam babkę do złożenia wyjaśnień, pisze mi co wie o dłużniku potwierdza że niedawno wyjechał za granicę i że zobowiązuje się, że pójdzie do sądu i przyniesie mi zaświadczenie. Minęły dwa miesiące i nie przyniosła. W międzyczasie komornik wpłacił mi dwa razy kasę od dłużnika czyli postępowanie prowadzi. Poradźcie mi proszę co zrobić w takiej sytuacji.
Sua sponte.
florentyna
Praktykant
Od: 06 maja 2014, 17:11
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x