wcześniej rpzekraczał dochód, po przejściu na urlop wychowawczy rodzina spełnia kryteria dochdowe tj po utracie dochodu z tyt urlopu wychowawczego, który jest udzielony od dnia 27.04 to dodatek przyznaję od 1 maj?
a co w takim przypadku z dodatkiem z tytułu urodzenia, dziecko urodzone 25-04-2013. pani ma udzielony wychowawczy od 28-04-2014r. i wnioskuje też o dodatek z tytułu urodzenia dziecka ( w ustawie pisze że ma wniosek złożyć do ukończenia roku )dec wydaje w maju przyznaje od maja bo przekraczało a co z dodatkiem -urodzenie-przysługuje czy nie?
Moim zdaniem dodatek z tyt. ur się nie należy. Prawo do św. ustalasz od maja, a w art. 9 ust. 2 masz napisane ze dodatek przysługuje opiekunowi dziecka w wieku do ukończenia przez to dziecko pierwszego roku życia, (przysługuje to kluczowe słowo i dajesz odmowę, )
Do tego dajesz art 24 ust. 7 i klepiesz odmowę, jak się odwoła to czekasz co zrobi SKO, ale wątpię zeby oni przyznali
w moim przypadku własnie tak jest pani złozyła wniosek 29 kwietnia dziecko 29 kwietnia kończy rok ale przyznaję jej po utracie dochodu świadczenia od maja i co wtedy zas rodiznny od maja wychowawczy od maja i jak przyznałam dodatek ztyt urodzenia program mi przyznał pomimo ze wpisałam za maj
i jak sie to ma do art 26 ust 5 że wniosek o dodatek składa sie doukońćzenia przez dziecko 1 roku wiec wniosek był złozony dobrze tylko co świadczenia sie należa od maja zas rodzinny od maja to i dodatek do zas od maja tak myśle ale nie ejstem pewna czy ten dodatek w maju sie nalezy choc własnie wniosek złozony w kwietniu
w terminie to by było najpóźniej do 28 włącznie, (do ukończenia pierwszego roku życia), a 29 to już drugi rok zaczyna
ja bym dała odmowe niech się odwołuje, chyba ze chcesz później odpowiadać za to na kontroli