bo jest uzależniony np do 24 roku życiaPOCAHONTAS pisze:ja się kiedyś zastanawiałam czy czasem nawet ZR nie podciągnąć do tego, że jest to swiadczenie uzaleznione też w pewnym sensie od niepełnosprawności.
bo jest uzależniony np do 24 roku życiaPOCAHONTAS pisze:ja się kiedyś zastanawiałam czy czasem nawet ZR nie podciągnąć do tego, że jest to swiadczenie uzaleznione też w pewnym sensie od niepełnosprawności.
miałam na myśli kwestię, o której tu mowa w tym wątku - wyrównywanie.tom@s pisze:bo jest uzależniony np do 24 roku życiaPOCAHONTAS pisze:ja się kiedyś zastanawiałam czy czasem nawet ZR nie podciągnąć do tego, że jest to swiadczenie uzaleznione też w pewnym sensie od niepełnosprawności.
Jeśli nie ma orzeczenia, to dłuższy urlop wychowawczy też nie przysługuje ( orzeczenie nie ma wpływu na wys. )mnm pisze:Jeżeli chodzi o dodatki do ZR, to tylko dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji jest uzależniony od niepełnosprawności. W przypadku dodatków np. z tytułu samotnego wychowywania dziecka lub opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego, niepełnosprawność ma wpływ jedynie na wysokość dodatku bądź okres na który może zostać przyznany. Jeżeli nie ma orzeczenia dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji nie przysługuje, a dwa pozostałe już tak (w innej wysokości, lub na inny okres).