wydanie kopi decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 maja 2015, 11:16

Mąż jest z żoną w konflikcie, żąda kopii decyzji o przyznaniu świadczeń rodzinnych i świadczeń z pomocy społecznej, wiem że, nie mogę mu udostępnić tych danych ale zupełnie zapomniałam na co się powołać
MTs
Stażysta
Od: 07 sty 2015, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 11:17

Ochrona danych?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 11:22

a ja się zastanawiam dlaczego twierdzisz, że nie możesz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 12:15

nie jest wnioskodawcą
MTs
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 12:20

a nie jest przypadkiem stroną?
Stroną w postępowaniu administracyjnym jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek. Stronami mogą być osoby fizyczne i osoby prawne, a gdy chodzi o państwowe i samorządowe jednostki organizacyjne i organizacje społeczne - również jednostki nie posiadające osobowości prawnej.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 13:27

No dobrze, ale jaki interes prawny lub obowiązek ma ten mąż, żeby mu wydać kserokopie decyzji?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 11 maja 2015, 13:38

np chce złożyć zawiadomienie o sfałszowaniu podpisu bo żona dołączyła zaświadczenie ze skarbówki a on nic nie podpisywał
albo o rozwód
są różne sytuacje w życiu naszych klientów
asiak

Napisano: 11 maja 2015, 13:44

Tu chodzi o rozwód i znęcanie się męża nad rodziną, więc uważam, że on to "żadna" strona postępowania jedynie mogę udostępnić te dane na wniosek sądu, prokuratury itp.
MTs
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2015, 13:49

no ale my nie jesteśmy tu od wydawania wyroków osądzania itp musimy działać zgodnie z prawem a że ty uważasz to powiedz szanownemu bokserowi, że nie dasz bo mimo, że jest w składzie rodziny póki to Twoim zdaniem nie jest stroną w sprawie ... ryzykowne moim zdaniem troszkę
asiak

Napisano: 11 maja 2015, 13:58

MTs pisze:Tu chodzi o rozwód i znęcanie się męża nad rodziną, więc uważam, że on to "żadna" strona postępowania jedynie mogę udostępnić te dane na wniosek sądu, prokuratury itp.
Skoro tak uważasz, to poinformuj uprzejmie Pana, że ma złożyć wniosek o udostępnienie danych osobowych w formie pisemnej, wskazać wspomniany interes prawny, a następnie, jeśli nie dopatrzysz się przesłanek udostępnienia, odmów udostępnienia danych w przewidzianej przez prawo formie.
Jednakże, zasadnicze znaczenie dla oceny sprawy ma fakt, iż dane osobowe skarżącej (byłej pracownicy) weszły w skład akt postępowania sądowego. Ta okoliczność wyklucza bowiem istotne naruszenie dóbr osobistych skarżącej (byłej pracownicy) lub innych osób, co jest przesłanką zobowiązującą administratora do odmowy udostępnienia danych osobowych ze zbioru danych. Działanie narusza bowiem dobra osobiste, wyłącznie wówczas, gdy jest ono bezprawne. W opisanym przypadku udostępnianie danych osobowych w celu złożenia dowodu w postępowaniu sądowym nie mogło spowodować istotnego naruszenia dóbr osobistych skarżącej. Ponadto nie wystąpiła żadna z pozostałych - wskazanych w art. 30 pkt 1-3 ustawy - przesłanek zobowiązujących administratora danych do odmowy ich udostępnienia.
https://www.portaloswiatowy.pl/giodo/na- ... iej-231540
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x