wydatki na cele mieszkaniowe - których nie wliczać? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 gru 2016, 8:20

Witam, proszę o odpowiedź, których wydatków na mieszkanie nie wlicza się do obliczenia dodatku mieszkaniowego:
Składniki opłaty eksploatacyjnej do Spółdzielni:
gaz: 80zł
zaliczka na rozliczenie różnic zimnej wody: 25zł
podgrzanie wody: 50 zł
działalność oświatowo-kulturowa: 5zł
odpis na fundusz remontowy: 20 zł
eksploatacja: 80 zł
centralne ogrzewanie: 20 zł
odpady - zbiórka selektywna: 45 zł

Nie wlicza się gazu i części przeznaczonej na działalność oświatowo-kulturową? Dobrze myślę?
Janek25

Napisano: 05 gru 2016, 14:21

ktoś pomoże?
Gość

Napisano: 05 gru 2016, 15:32

3. Wydatkami poniesionymi przez osobę ubiegającą się o dodatek mieszkaniowy są świadczenia okresowe ponoszone przez gospodarstwo domowe w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.
4. (8) Wydatkami, o których mowa w ust. 3, są:
1) czynsz,
2) opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na lokale mieszkalne w spółdzielni mieszkaniowej,
3) zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną,
4) odszkodowanie za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego,
5) inne niż wymienione w pkt 1-4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego,
6) opłaty za energię cieplną, wodę, odbiór nieczystości stałych i płynnych,
7) wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału.
4a. (9) Nie stanowią wydatków, o których mowa w ust. 4, wydatki poniesione z tytułu:
1) ubezpieczeń, podatku od nieruchomości, opłat za wieczyste użytkowanie gruntów,
2) opłat za gaz przewodowy, energię elektryczną, dostarczane do lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe.
Dżej

Napisano: 06 gru 2016, 8:00

Tyle to ja też wiem. Chodzi mi o to, czy wydatki na działalność oświatowo-kulturalną, które są stałym składnikiem opłaty eksploatacyjnej do SMLW, można zaliczyć do 5) innych niż wymienione w pkt 1-4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego.
Gość

Napisano: 06 gru 2016, 16:00

Pewnie tragedia by się nie stała, jeśli byś te 5 zł zaliczył do wydatków. ;) Z drugiej strony... nie jest to wydatek powiązany stricte z lokalem mieszkalnym i zamieszkiwaniem w nim. Ja bym chyba tego wydatku nie liczyła, choć pewnie @Sławko (którego dawno tu nie widziałam) miałby odmienne zdanie.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 06 gru 2016, 22:25

Moim zdaniem to przede wszystkim gaz pominąć, zaś działalność oświatowo-kulturową zaliczyć, bo nie jest to zbytek wnioskodawcy, ale obowiązek narzucony przez spółdzielnię, zapewne na podstawie przepisów prawa (nie znam dobrze tych przepisów), jednocześnie nasza ustawa nie wyklucza tego składnika.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x