Hej, mam wniosek z końca listopada od Pana który dostał mieszkanie od Gminy tzn. podpisał umowę najmu od 02 listopada 2016r.. Spełnia kryterium związane z powierzchnią, ale uwaga Pan w dniu 23.11.2016r. zawarł umowę na energię elektryczną na licznik przedpłatowy. Wcześniej żył przez 10 lat bez prądu w starym jakimś pomieszczeniu. Teraz tak co mam zrobić z ryczałtem? Do momentu złozenia wniosku jeszcze nie miał założonego licznika, panowie mają kilka dni na dojazd. Rozumiem, że nie naliczać ryczałtu bo faktury nie ma, bo dopiero zawarł umowę, więc liczyć go dopiero w następnym półroczu?
ja naliczyłabym mu ryczałt. Przecież wnioskodawcy nie pokazują nam rachunków za opłaconą energię. Zarządca potwierdza wniosek w co jest wyposażony lokal i na tej podstawie wydaję decyzję. Szkoda go, przecież będzie płacił. Tyle lat w jakiś koszmarnych warunkach, mmmm...
Tu miałyby zastosowanie sposoby już prezentowane na forum, chyba nie muszę ich przypominać. Trzeba ruszyć mózgownice.
Przepis nie jest po to, by karać ludzi brakiem ryczałtu za wcześniejszy brak prądu.
Popieram zulę.
pogadaj PCW z RIO ihihhi gdzie jest faktura ........ brak faktury to cena za kWh 0 zł i poszli do przodu
a tak nawiasem to wnioskodawca mógł poczekać i było by to dla niego na +
Była propozycja z mojej strony by poczekał, chociażby do pierwszego wykupienia sobie prądu skoro licznik na kartę, no ale nie dotarło i wniosek trzeba było przyjąć;)
Też naliczam ryczałt ludziom, którzy nie maja prądu na podstawie ceny 1 kwh od sąsiada z najbliższego sąsiedztwa lub dzwonię do energetyki i tam mi podają.
Moja wypowiedź pewnie się co niektórym nie spodoba ponieważ odniosę się do informacji jakie podał pan Bajor na szkoleniu, a mianowicie brak faktury nie zawsze oznacza nie uiszczania opłat za energię. Zawsze w takiej sytuacji proszę petenta o wpisanie w oświadczeniu, że z powodu niedawnego zamieszkania tej faktury nie posiada, a cenę kilowatogodziny biorę z ostatniego wniosku.