Umowa użyczenia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 gru 2016, 14:01

Mam taka sytuacje, Pani przychodzi po dodatek mieszkaniowy z umowa użyczenia lokalu mieszkalnego. Użyczajacym jest jej ojciec. który uzycza jej i daje w bezpłatne użytkowanie lokal mieszkalny. Czy w takim przypadku należy sie dm. Gdzieś odszukałam stary komentarz do ustawy Pani Manjury i tam wynika ze nie.....
gośc

Napisano: 01 gru 2016, 14:37

No cóż, wg mnie, jeśli w umowie jest zapis, że ta pani nie ponosi żadnych kosztów to by trzeba dać odmowę. Pytanie tylko, czy naprawdę ta pani nie płaci ani grosza i sobie mieszka, bo może wcale tak nie jest (nigdy się nie spotkałam, czy to w służebności osobistej, czy umowach użyczenia, żeby właściciel płacił za czyjeś zamieszkiwanie)... no ale my kierujemy się zapisami umowy.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 15:07

moż enie wszystko dobrze przedstawiłam... jeden paragraf mówi ze uzyczajacy uzycza i daje w bezpłatne uzytkowanie biorącemu kolejny paragraf mówi ze biorący zobowiązuje sie płacić jedynie czynsz administracyjny, prąd, gaz, opłaty komunalne. Więc moim zdaniem dm powinien sie nalezeć bo ponoszone są koszty związane z użytkowaniem lokalu a jedynie nie płaci nic ojcu.
gośc

Napisano: 01 gru 2016, 15:28

Aha... :evil:
Nie ma zatem żadnych wątpliwości, że o dodatek mieszkaniowy ubiegać się może!
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2016, 15:45

:lol: :lol: :lol: :lol: koleżanko Krwawa i na dodatek człowiek musi się jeszcze domyślać co autor postu miał na myśli...... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2016, 10:28

małe ww pisze::lol: :lol: :lol: :lol: koleżanko Krwawa i na dodatek człowiek musi się jeszcze domyślać co autor postu miał na myśli...... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Autor? A może podmiot liryczny? ;)
No ale mam nadzieję, że wątpliwości zostały już rozwiane w tym temacie.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2016, 12:16

Przy takich umowach trzeba być ostrożnym..u mnie niektórzy wpadali na pomysł, żeby mieszkania z zasobu gminnego (najem) wynajmować bądź użyczać osobom trzecim O.o..
Gość

Napisano: 02 gru 2016, 13:10

Gość pisze:Przy takich umowach trzeba być ostrożnym..u mnie niektórzy wpadali na pomysł, żeby mieszkania z zasobu gminnego (najem) wynajmować bądź użyczać osobom trzecim O.o..
Oczywiście, że tak. Nazwa umowy nie jest ważna, ważne, jaka treść.
W przytoczonym przez Ciebie przypadku na szczęście to nie Ty, a zarządca powinien (co, mam nadzieję, robi) wyłapać nieprawidłowość, bo to on podbija wniosek.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2016, 14:00

raz się zdarzyło, że zarządca- gmina podbiła nam taki wniosek.. ale dostali po uszach :)
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x