wydatki strukturalne w ŚDS-prośba o pomoc - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 mar 2016, 12:44

Proszę bardzo o podpowiedź: jesteśmy świeżo otwartym środowiskowym domem samopomocy jakie wydatki klasyfikuję tu jako wydatki strukturalne: czy wszystkie bieżące wydatki związane z utrzymaniem(zakup art. na treningi, art. biurowych, środków czystości, wywóz śmieci itp.) łącznie z wynagrodzeniami w kodzie 71 ? Proszę bardzo podpowiedzcie)
kasiak1
Stażysta
Od: 12 maja 2014, 11:52
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2016, 13:46

:shock: kasia, czy Ty w ogole wiesz jaka jest definicja wydatku strukturalnego?

to wydatki ponoszone z krajowych środków publicznych w związku z realizacją jakiegoś celu (zadania, działania), a które są opisane w rozporządzeniu w sprawie klasyfikacji wydatków strukturalnych, ogólnie takie wydatki które są ponoszone w zw. z podnoszeniem poziomu i atrakcyjności zajęć, podnoszeniem standardu budynku, zwiększeniem ilości środków dydaktycznych.
Na pewno nie są to takie wydatki, które wymieniłaś - wszelkie materiały biurowe, spożywka, śmieci, konserwacje, remonty, to działalnośc bieżąca codzienna.
Wynagrodzenia - są tu różne opinie, ja tak daleko nie idę, bo inaczej można by w OPSach dawać wynagrodzenia pracowników socjalnych, asystentów rodziny, wszelkiej maści konsultantów i psychologów - to jest ich codzienna praca, a nie jakiś program czy projekt.

ja daję w ŚDS takie wydatki jak: szkolenia, superwizje prac. merytorycznych kod 65
szkolenia księgowej i kadrowej kod 81
nowe zakupy do pracowni z dodatkowej dotacji kod 79 w tym komputery

PS> też jestem ksiegowa w ŚDS
lea-nne

Napisano: 29 mar 2016, 15:22

lea-nne dziękuję CI bardzo za podpowiedź (dowiedziałam się od innej księgowej z śds że ona księguje w wydatkach strukturalnych wszystko) ale masz rację że bieżące wydatki nie powinny być ujmowane. dziękuję bardzo:-))
kasiak1
Stażysta
Od: 12 maja 2014, 11:52
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2016, 16:22

kasia, kieruj się zawsze tym co wyżej napisałam - wydatek strukturalny ma służyć czemuś extra, czemuś na plus
szkolenia będą wyd. str. tylko jeśli są dodatkowe i nieobowiązkowe, podnoszące kwalikacje zawodowe - nie będzie to np. szkolenie bhp ani ppoż., wszelkie szkolenia i kursy kadry merytorycznej jak najbardziej
ale jak już zechcesz wysłać sprzątaczkę na kurs garncarstwa - to nie jest wyd. str. ;)

piszę Ci co ja dawałam w poprzednich latach:
całe wyposażenie nowo otwieranej filii naszego ŚDS czyli:
w pracowni komputerowej komputery i drukarki
w pracowni kulinarnej meble, wyposażenie, AGD
w pracowni plastycznej pierdołki jak sztalugi, stoły plastyczne, blaty
w pracowni rehabilitacyjnej sprzęty rehab.
w sali integracji sensorycznej wszystkie pomoce do tej metody
lea-nne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x