wydawanie zaświadczenia - osoba roszczeniowa.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

wydawanie zaświadczenia - osoba roszczeniowa.

Post autor: Edysia185 »

Witam, mam taki trudny przypadek.
Pan złożył w sierpniu wniosek na 500+, we wrześniu gdy wniosek jeszcze nie był rozpatrzony żona Pana przyszła i zmieniła konto (i to był mój ogromny błąd). W grudniu przychodzi żona do mnie i mówi, że z mężem jest w separacji , a on poszedł do pracy. Sprawa ta się wyjaśniła Pan doniósł wszystkie dokumenty. W styczniu przyszedł Pan i spytał czemu nie dostaje świadczenia na konto i poprosił o zaświadczenie kto i kiedy zmienił konto. Wydałam mu takie zaświadczenie. Teraz przyszła żona tego Pana i prosi o zaświadczenie, że pobiera świadczenie, bo przecież na jej konto wpływa. Napisała mi podanie o wydanie zaświadczenia o \pobieraniu świadczenia wychowawczego. Teraz moje pytanie czy ja jej mogę takie zaświadczenie wydać? Czy napisać, że nie pobiera, decyzja wydana na Pana? Jak to teraz zrobić? Pomóżcie
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: wydawanie zaświadczenia - osoba roszczeniowa.

Post autor: Yozo »

Stroną w tym przypadku jest Pan, na którego jest wydana decyzja. Więc żadnego zaświadczenia Pani nie wydajesz. Na przyszłość nr konta może zmienić tylko wnioskodawca. Człowiek uczy się na błędach ;)
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Kontakt:

A czy w takim przypadku mam wydać postanowienie, że Pani nie jest stroną postępowania?
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Yozo »

W sumie jak pani żąda wydania zaświadczenia o pobieraniu przez nią świadczenia to wydaj zaświadczenie że nie pobiera i wsio ;) ale o tym, że pobiera jej mąż nie wydajesz jej
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Kontakt:

Koniec końców wydałam postanowienie o odmowie wydania żądanego zaświadczenia o żądanej treści. Dziękuję za pomoc ;)
ODPOWIEDZ