wydzielanie ze struktur OPS-ów

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
~lila

Re: wydzielanie ze struktur OPS-ów

Post autor: ~lila »

spokojnie..., zawsze każdy rodzaj zmiany wprowadza jakiś niepokój, dobrze że o tym się mówi ale bez paniki, nie po to weszło w życie rozporzadzenie i inne dokumenty aby zaraz potem likwidować śdsy,
tym bardzie, że 28 grudnia 2010 podpisano Rozp. rady Ministrów ws. Narodowego Programu Ochrony Zdrowia Psychicznego, dotyczy róznych podmiotów ale również samorządy, więc myslę że śdsy będą nabierały nowego kształtu a likwidacja raczej ich nie będzie dotyczyła,
pozdrawiam w tłusty czwartek:))
~Bohdan Statakiewicz-Koszalin

Post autor: ~Bohdan Statakiewicz-Koszalin »

Dzięki za otuchę. Jestem również po lekturze rozp. w spr. Narodowego Programu.... Jeżeli spełnimy standardy, to gdzie - w jakich celach głównych i szczegółowych - widzisz programową działalność ŚDS dla osób zaburzonych psychicznie? Przecież bardzo mocno i jednoznacznie rozbudowana jest formuła programowa jedynie dla medycyny psychiatrycznej, projekt struktury psychiatrii środowiskowej jest liźnięty, i to bez wzmianki o nas! Terapeuta zajęciowy - owszem - potrzeby jest w oddziale dziennym, ale tak naprawdę parcie jest na terapeutę środowiskowego. Polskie Towarzystwo Psychiatryczne też nie ma jednolitego poglądu na ŚDS-y, choćby z tego względu, ze 2/3 śds- ów to struktury mieszane (up.um/ch.p.), a to im nie bardzo pasuje.
Wiem, że powinienem myśleć pozytywnie, ale w moim doświadczeniu zawodowym spotkałem się już z wieloma \"reformami\" płynącymi z góry. Oby ta była rzeczywiście pozytywna. Powinniśmy jednak zacząć działać jako wspólnota zawodowa i usługowa. Wtedy reformy, które także płyną od dołu, będą skuteczne.Pozdrawiam
~ANIA II

Post autor: ~ANIA II »

Witam!!
Do Bohdana-
Administrację prowadzę sama + zastępstwa za pracowników+ pomoc socjalna dla uczestników i jeszcze parę innych zajęć. Dlatego jak czytam na tym forum \"o nierobieniu nic przez kierowników\" to myślę że jestem jednym z nielicznych dinozaurów!!!!
Księgowa zatrudniona na 1/2 etatu ze środków śds+ umowa zlecenia na prowadzenie spraw BHP.
Pozdrawiam
~lila

bardziej miałam na myśli to, że osrodki wsparcia typu śds będą się rozwijały niz miałyby być likwidowane w myśl tego że powstają programy mające na celu poprawę osób chorych psychicznie, ta pomoc musi być na kilku obszarach i to jest dobre - tak uważam, a że sposób funkcjonowania śds się zmieni to na pewno nie uniknione, najważniejsze aby nie były to świetlice dziennego pobytu dla tych osób
~Bohdan Statkiewicz

Post autor: ~Bohdan Statkiewicz »

Witam! Szczególnie Anię II. Odnośnie Twojego postu z 03.03. Gratuluję Tobie i pozostałym zapracowanym koleżankom i kolegom samodzielności, samozaparcia, ale nie jurajskiego parku. Nie chciałbym być ofiarą pracoholizmu, co nie znaczy, że nic nie robię ja sam, czy kadra ośrodka. Zgodzę się, że - podobnie jak Ty - mam poczucie osamotnienia w działaniu. Dzielmy się więc dokonaniami, które - podobnie - jak w Twojej placówce - wychodzą \"bez pudła\" lub są dobre i sprawdzone.
Sam fakt, że są wśród nas tacy, którzy maja więcej wątpliwości niż Ty, inne warunki działania na terenie swojego samorządu, może mniej zawodowego doświadczenia, nie świadczy o tym, że nic nie robimy. Przypuszczam, że w odróżnieniu od większości z nas prowadzisz swój sds jako jednostkę gospodarczą (spółka z gminą?) M
~Zuza

wydzielanie ze struktur OPS-ów - odpowiedz do WPS

Post autor: ~Zuza »

Mam pytanie w jaki sposób opisać koncepcje wyodrębnienia śds ze struktór ops? Nie mam jednoznacznej odpowiedzi od władz gminy co do dalszych losów śds a termin nas goni. Nadmienię iż spełniamy wszelkie standardy co do kadry i bvazy lokalowej. Dziekuję za odpowiedzi.
~Ania II

Post autor: ~Ania II »

Witam!!!
Drogi kolego Bohdanie- dziękuję za odpowiedź. Moim celem nie było podważenie pracy kierowników innych Domów, tyko zwrócenie uwagi na wpisy które są zamieszczane ta tym forum a dotyczą kierowników.
Może coś przeoczyłam, ale mam wrażenie że Twój wpis jest jednym z nielicznych które w lepszym świetle stawiają kierowników.
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc \"że w odróżnieniu od większości z nas prowadzisz swój sds jako jednostkę gospodarczą (spółka z gminą?) M\"
Do Zuzy- poproś o interpretację urząd wojewódzki.
Pozdrawiam
~Bohdan Statakiewicz-Koszalin

Post autor: ~Bohdan Statakiewicz-Koszalin »

Droga Aniu II ! Pomyślałem o jednostce gospodarczej, ponieważ
wspomniałaś o zatrudnieniu księgowej i samodzielnym prowadzeniu administracji. Odczytałem to jako s a m o d z i e l n o ś ć w tym zakresie, czego ja i większość z nas nie doświadcza, ponieważ jesteśmy podlegli i administracyjnie, i finansowo. Swoją drogą trochę - mimo problemów z tym związanych - trochę Tobie zazdroszczę. W swojej wieloletniej pracy na stanowiskach kierowniczych nigdy do końca nie umiałem być podległym kierownikiem, za co nie raz płaciłem (i płacę) w konfrontacji z przełożonymi sowicie. Pozdrawiam
~lila

ale co to za twór jednostka gospodarcza? bardziej odpowiednia nazwa jednostka budżetowa, bo działalność gospodarcza raczej prowadzić ŚDS nie może
~ANIA II

Post autor: ~ANIA II »

Witam Bohdanie!!!
Zmyliła mnie nazwa i pomyślałam, że może są w naszym kraju śds-y prowadzące działalność na zasadach działalności gospodarczej. ŚDS jako samodzielna jednostka (powołana przez samorząd gminny lub powiatowy ) działa jako jednostka organizacyjna danego samorządu.W rozumieniu administracji miałam na myśli cały sekretariat, dokumentację, sprawy kadrowe, zawieranie umów itp.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ