Mam dłużnika, który przyszedł na wywiad i wpłacał przez ostatnie 6 m-cy 50% zasądzonych alimentów i muszę mu zrobić zwrot prawa jazdy. Najpierw muszę wycofać z obrotu decyzję uznająca dłużnika za uchylającego się i teraz nie wiem czy mam ją uchylić czy może zrobić jej wygaszenie? Proszę o podpowiedź
jest pewna dziura w ustawie, ale popatrz na to z innej strony.
Dłużnikowi w tym okresie oddasz prawo jazdy, w następnym przestanie być grzeczny. Zrobisz mu decyzje o uznaniu jak poprzedniej nie uwalisz?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
poniekąd się z Toba zgadzam. fajny informator ministerstwo wydało wprowadzając 500+, opisane sa tam może nie wszystkie sytuacje ale wiekszośc i taki informator mógłby być dla funduszu, ułatwiło by i ujednoliciło postępowanie a tak każdy robi jak uważa...jak lubiłam to co robie tak teraz zaczyna mnie to wkurzac, bo nie mam pewności czy robie dobrze
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
a jak rozumiecie tę interpretacje, ja wiem, ze ona jest z 2012 r. ale w kwestii decyzji uznających dluznika za uchylającego się nie wiele sie zmieniło, tylko to, że nie wydajemy ich co roku. Przeczytajcie i jestem ciekawa Waszego zdania.
Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów nie zawiera przepisów
wprowadzających procedurę uchylania przez organ właściwy dłuznika ostatecznej decyzji o uznaniu dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnyclr i odstępowania od wnioskowania o ściganie dłuznika za przestępstwo niealimentacji i od wnioskowania o zatrzymanie prawa jazdy.
Art. 154. § 1. Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare