Ja też mam jak TW, przypis 221/720, wpływ 130/221, odprowadzenie do gminy 222/130 i tu pojawia mi się problem z zestawieniem zmian w funduszu, bo na 222 mam wszytskie odprowadzone dochody, a w R-27S wykazuję dochody należne gminie (zalecenie skarbnika) i teraz nie wiem jak to ująć w zestawieniu, w którym dochody mają być równe Rb27S, a u mnie na 222 (i po przeksięgowaniu na 800) są większe, może ktoś doradzi....?
TW potrafisz tylko napisać, że cała kwota jest przychodem, ale nie potrafisz tego uzasadnić ( o co wielokrotnie prosiłem).
Jak można się do tego odnieść jeżeli nie podajesz żadnych argumentów.
Jako, że uważasz się za profesjonalistę to moim zdaniem nie wypada by zasłaniać się, jak to robisz komunikatem MF tylko samemu podać argumenty. Komunikat MF na pewno nie był pisany przez osobę kompetentną, gdyż zawiera błędy. Jeżeli by była taka potrzeba, to służę przykładem.
Jeżeli całość jet przychodem to przekazanie części pobranej dla BP musi spowodować zmniejszenie funduszu gminy czyli musi być kosztem a przepisy przecież nie przewidują takiego rozwiązania.
Zastanawia mnie również fakt, że jako \"profesjonalista\" zapomniałeś w o tym, że w związku powstałą należnością z tyt. zwrotu FA, na gminie ciąży obowiązek przekazania części pobranych dochodów do BP i OWD. Zobowiązanie z tego tytułu jest przyszłym zobowiązaniem tak pewnym jak pewnym jest przychód który ujmujesz na 720 czy 750.
Czy zatem sprawozdanie w którym zataja się fakt powstawania przyszłych pewnych zobowiązań związanych z bieżącą działalnością jest sprawozdaniem rzetelnym?
To właśnie Kaja rozumie lepiej od Ciebie rachunkowość...
Przypis 221/720 100% powoduje zwiększenie funduszu jednostki również o część należną BP. Przekazanie pobranych dochodów do budżetu oznacza przesunięcie środków pieniężnych na rachunek budżetu i ich równowartości z funduszu jednostki do funduszu budżetu (wynik skumulowany). Skarbnik chcąc przekazać środki do BP musiałby dokonać wydatku (koszt i wydatek ujęty w księgach urzędu). Ustawa o finansach publicznych nie przewiduje czegoś takiego jak przekazywanie dochodów związanych z realizacją zadania zleconego do BP jako wydatku.
Przychód jednostki jest również przychodem gminy. To TW właśnie wpadł na genialny pomysł (a takie tylko miewa) by owszem należność BP była przychodem jednostki ale w drodze na rachunek budżetu następowała cudowna zamiana środków budżetu gminy na środki pozabudżetowe, które można przekazać do BP nie jako koszt i wydatek.