...a przypis 221/720 to pododuje zwiększenie wyniku finansowego współmiernie do wypłaconych świadczeń które powodują jego zmnieszenie...czyli wypłacam 100% osobie uprawnionej i mam koszt przypisuję 100% świaczenia wypłaconego w gminie, bo przecież to wój danej gminy wydaje decyzje i mam 100% kosztu ...a wynik na zero.
...a przypis 221/720 to pododuje zwiększenie wyniku finansowego A NIE FUNDUSZU współmiernie do wypłaconych świadczeń które powodują jego zmnieszenie...czyli wypłacam 100% osobie uprawnionej i mam koszt przypisuję 100% świaczenia wypłaconego w gminie, bo przecież to wój danej gminy wydaje decyzje i mam 100% przychodu ...a wynik na zero.
Gmina otrzymuje dotację która jest przychodem i dochodem gminy a wypłacane świadczenia z tej dotacji są kosztem i wydatkiem gminy. Tak więc wynik na dotacji jest równy zero.
Jeżeli twierdzisz, że księgowanie 221/720 nie zwiększa funduszu to jesteś w sprzeczności z Uor gdzie dla tego. żeby powstał przychód w wyniku zwiększenia aktywów wymagane jest by nastąpił wzrost funduszu.
Tak więc z jednej strony twierdzisz, że powstanie należności tyt. zwrotu od DA jest przychodem, co zgodnie z Uor powinno zwiększyć fundusz a z drugiej strony sobie zaprzeczasz twierdząc, że przypis 221/720 nie zwiększa funduszu.
Może chodzi TW o jakiś nowy rodzaj przychodu który właśnie odkryłeś, nazwijmy go \"przychodem TW\" - powstają korzyści ekonomiczne ale nie zwiększają funduszu.
Jak mogło dojść do tego, że prowadzisz szkolenia z rachunkowości?