Co myślicie o wyjaśnieniach ministerstwa nt. przekazywania wszystkiego co zostało nieprzekazane do 18 września po nowemu niezależnie czy wpłynęło do nas przed 18 wrzesnia.
wg tego pisma liczy się tylko data wysłania pieniędzy do UW. moja gmina wysłała 23 września, tzn. że cała zbiorówka powinna pójść po nowemu?
a poszła po staremu.
i co teraz??? mam wszystko korygować? prosić OWD o zwrot?
UoFP Art. 60.
Środkami publicznymi stanowiącymi niepodatkowe należności budżetowe o chara-terze publiczno-prawnym są w szczególności następujące dochody budżetu państwa albo budżetu jednostki samorządu terytorialnego:
8) pobrane przez jednostkę samorządu terytorialnego dochody związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami i nieodprowadzone na rachunek dochodów budżetu państwa.
--------------------------
Z przepisu tego jednoznacznie wynika, że należność BP powstaje w dniu pobrania przez OPS dochodów (data wyciagu). Kwota należności wynika z podziału dokonanego w dniu pobrania. Data przekazania do UW jest tylko datą zapłaty wcześniej powstałej należności.
ja niczego nie mam zamiaru odzyskiwać do nas też zadne "interpretacje" nie dotarły więc odesłaliśmy OWD. BUDZET PAŃSTWA ZOSTAŁ OKRADZIONY ZGROZA.... !!!