Wyjazd rodziny zastępczej za granicę na stałe.
Wyjazd rodziny zastępczej za granicę na stałe.
Mam pytanie co robicie, jak wyjeżdża wam rodzina zastępcza na stałe za granicę. Właśnie mam taki przypadek - siostra wraz z bratem (dziecko w RZ) wyjechała mi za granicę (Anglia), teoretycznie na stałe, powiadomiła PCPR, szkołę i Sąd. My wstrzymaliśmy jej wypłatę pomocy na dziecko, bo nie przebywa na terytorium RP, ale czy przekazuje się sprawę dalej aby ktoś w UK miał nadzór nad rodziną czy aby rodzina mogła ubiegać się tam o jakąś pomoc. Gdzie i kogo informować. Przerabiał już to ktoś?
Re: Wyjazd rodziny zastępczej za granicę na stałe.
Co robimy? Cieszymy się
Jeśli rodzinę ustanowił sąd, to jest to sprawa sądu co dalej z rodziną. My wstrzymujemy pomoc i koniec.

Jeśli rodzinę ustanowił sąd, to jest to sprawa sądu co dalej z rodziną. My wstrzymujemy pomoc i koniec.
super podejscie normalnie widac jak strasznie lubicie swoj zawod i z jakim zaangazowaniem do niego podchodzicie... zal normalnie!!! dziesiaj tylko kasa sie liczy wyjechali to zabierzemy im kase, ktora powinna byc na dziecko wiec co to a roznica gdzie ono mieszka czy w UK juz nie potrzebuje pomocy juz go nie ma???!!! po drugie jesli rodzina wyjezdza to mimo to pwinniscie sie zainteresowac co sie dalej z nia dzieje utrzymywac jakis kontakt a nie podejscie do sparay zabieramy kase i tyle nic nas wiecej nie interesuje no skandal!!! Nienawidze polaków i szczerze nie moge przebolec ze jestem polka bo to co w tym kraju sie dzieje to jest kleska na wszystkich frontach!!! Tak poprostu moje przemyslenia i wnioski z takich stron jak ta...
ask proponuję zostać rodziną zastępczą albo rzecznikiem ta kasa to też twoje pieniądze tzw. publiczne
nie mogę z was ask a w jaki sposob chciałabyś się interesować rodziną poza granicą polską? Przecież nie mozna być rodziną zastępczą poza granicami kraju? Nasza ustawa tego zabrania.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: własna działalność
- Kontakt:
Mamy w pieczy zastepczej wnuczkę która za zgoda sądu przebywa od poł roku za granica z babcią i chodzi tam do szkoły . Od tego roku ma obowiązek szkolny w Polsce ( zgoda sądu jest tylko do września ) wiec trzeba by wrócić do kraju . W tym czasie biologiczna matka doszła do siebie po przejściach ,że chciałaby uczestniczyć w wychowaniu dziecka aby je odebrać ku naszej radości oczywiście , ma stałą legalną pracę mieszkanie skończyła z nałogami na prawdę się ogarnęła . Problem z tym ,że córka mieszka w Berlinie . Nasze dochody i chęć złączenia rodziny pozwalająna to abysmy wynajeli mieszkanie i zamieszkali w pobliżu , wysłali wnuczkę do niemieckiej szkoły bo raczej córka nie wróci do Polski . Tam stać ją na to aby wynajmować mieszkanie żyć spokojnie i jeszcze odkładać kilkaset euro w Polsce jako samotna matka wracając do dawnego środowiska bedzie ją stac na to aby przezyć od 1 do 15 i to nie wiem za co bo jak zapłaci za rachunki i mieszknie to nie odbierze w życiu dziecka bo nie bedzie ją stać na opiekunke aby móc pracować . Nadmienię ,że odkładamy na bok kasę jakieś świadczenia interesuje nas dobro dziecka ktore tęskni za mamą i matki która chcialaby dobrze dla dziecka i nas którzy uważamy ,że wnuczka ma cudowne życie z nami ale powinna być przy matce która tylko ma i kocha. Mamy taki problem i potrzebujemy pomocy w jego rozwiązaniu .
pisalem w innym watku potem znalazłem ten . czytajac powyższe posty rozumiem tylko informuje urzędy i sąd i mogę jechać z dzieckiem w PZ za granice , tym bardziej że w decyzji mam że wybór szkoły nalezy domnie i nie jest napisane ,że ma to byc szkola w Polsce . Wklei ktoś paragraf z ustawy która to potwierdzi bo chyba niema czegoś takiego jak scganie po świecie rodziców zastepczych bo chca zapewnic dziecku lepsza przyszłośc i wyjechali z nim za granice , dodam jeszcze,że dzicko bedzie w Polsce na wekkend razna 2-3miesiące i wtedy mozna zorganizowac spotkanie
pisalem w innym watku potem znalazłem ten . czytajac powyższe posty rozumiem tylko informuje urzędy i sąd i mogę jechać z dzieckiem w PZ za granice , tym bardziej że w decyzji mam że wybór szkoły nalezy domnie i nie jest napisane ,że ma to byc szkola w Polsce . Wklei ktoś paragraf z ustawy która to potwierdzi bo chyba niema czegoś takiego jak scganie po świecie rodziców zastepczych bo chca zapewnic dziecku lepsza przyszłośc i wyjechali z nim za granice , dodam jeszcze,że dzicko bedzie w Polsce na wekkend razna 2-3miesiące i wtedy mozna zorganizowac spotkanie
Oprócz Wyjazd rodziny zastępczej za granicę na stałe. - Piecza Zastępcza przeczytaj również:
uszmodzielnienie z RZ czy z MOW???
koordynator rodzinnej pieczy zastępczej
Alimentacja na rzecz dziecka
Ewidencja Godzin Wsparcia
Rodzina pomocowa decyzje na swiadczenia dla dzieci
pełnoletnia wychowanka a dochód za staż
Windykacja egzekucja biologiczni
PILNE ! ODBIÓR DZIECKA
Wyprawka pieniezna na usamodzielnienie
rodzina zast. za granicą
niepełny rok w rodzinie zastępczej