wyliczanie odsetek - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 29 kwie 2014, 9:28

ksadjr Ty to wszystkie rozumy zjadłeś, tylko osoba, która nie ma świadomości może takie rzeczy wypisywać, trochę pobory
WIOLA23

Napisano: 29 kwie 2014, 10:39

Iks pisze:
koks pisze:moje pytanie jest takie CZY MUSI MINĄĆ 14 dni czy np może się pojawić w dzienniku np po 8 dniach?
Chodzi o to, że ustawa staje się prawomocna 14 dni od opublikowania w dzienniku, nie 14 dni od podpisania. Więc po podpisie może być opublikowana 2,4,8 dnia ale od dnia publikacji i tak czekamy jeszcze 14.
O właśnie o taką odpowiedź mu chodziło. Dzięki! A powiedz Ty mi jeszcze czy gminy będą informować od dnia publikacji cz dopiero po tych 14 dniach od publikacji?
koks

Napisano: 29 kwie 2014, 10:43

pogubiłam się - pomóżcie
np. odsetki będę wyliczać w Kalkulatorze.pl
odsetki liczę od kwoty 520,00zł ???
Okres mam ustawić od 1 sierpnia 2013r. do dnia wejscia w zycie ustawy i to bedzie np. 5 maja 2014r. ?
dobrze myślę czy inaczej ???
wiesia`14

Napisano: 29 kwie 2014, 11:24

koks pisze:A powiedz Ty mi jeszcze czy gminy będą informować od dnia publikacji cz dopiero po tych 14 dniach od publikacji?
Zgodnie z ustawą na poinformowanie zainteresowanych masz 14 dni od wejścia ustawy w życie, czyli PO 14 od publikacji. Wcześniej to po prostu nie jest obowiązujący przepis prawa, a zgodnie z art. 6 Kpa, działamy na podstawie przepisów prawa. Tylko i wyłącznie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2014, 11:34

a dochód zostaje do tego świadczenia tak 623zł.
Gość

Napisano: 29 kwie 2014, 11:41

mi wyszło do zwrotu 5818,04
odsetki liczyłam do 20.05
za maj 2014 naliczyłam 19 dni
Piszcie ile jest u WAS
kasia7

Napisano: 29 kwie 2014, 11:46

jeśli SKO przyznało ŚP do 30.06.2013 r. to też wypłacam wyrównanie SZO????
kasia7

Napisano: 29 kwie 2014, 11:52

Kto i jakim cudem was pozatrudniał w tych waszych pseudourzędach?
Wy nawet nie wiecie co to znaczy termin wejścia w życie ustawy.
Powtórze - kto i jakim cudem takich I.D.I.O.T.Ó.W zatrudnił do pracy polegającej na stosowaniu prawa?
rseth

Napisano: 29 kwie 2014, 12:53

Ja wyliczyłam od Lipca do kwietnia 5200 i odsetki naliczone do 20 maja 288,74 + 1431 składki na ubezpieczenie Razem dla 1 osoby potrzeba 6919,74 + 663,10 za maj
F2815DZIOM311

Napisano: 29 kwie 2014, 13:21

ksadjr pisze:Po jaki ch. regulowac w ustawie odsetki skoro od dziesiatek lat sa uregulowane w kodeksie cywilnym i wystarczy do tych przepisów odesłać - co zostało zrobione.
Misiu pluszowy, nie denerwuj się tak, bo Ci uszko oklapnie.
To co dla Ciebie jest oczywiste, nie musi takie być dla innych. Skoro w ustawie o świadczeniach rodzinnych uregulowano wprost jak liczyć odsetki od nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, skoro w ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów uregulowano wprost jak liczyć odsetki od nienależnie pobranych świadczeń oraz od świadczeń wypłaconych osobom uprawnionym, to i tu można było nawiązać do tej dobrej praktyki.
Brak regulacji może skutkowac błędami realizatorów świadczeń (jak sam/sama zauważyłeś/zauważyłas pomysłów na odsetki jest wiele). Poza tym konkretna regulacja zamknęłaby usta roszczeniowym klientom i nie dałaby sądom pretekstu do ustalania daty wyymagalności świadczenia w oparciu o np. harmonogram wypłat świadczeń przyjety w danym Ośrodku.
Skoro jesteś pewien/pewna, że takie sytuacje nie będa miały miejsca, to Cię nie przekonam. Ja nie jestem.
To ciemniaki nie wiecie jaka jest data wymagalności świadczeń rodzinnych za dany miesiąc? 10 lat ustawa obowiazuje i najprostsze rzeczy to wielki problem...
Kto i jakim cudem was pozatrudniał w tych waszych pseudourzędach?
Wy nawet nie wiecie co to znaczy termin wejścia w życie ustawy.
Powtórze - kto i jakim cudem takich I.D.I.O.T.Ó.W zatrudnił do pracy polegającej na stosowaniu prawa?
To co piszesz/cie o innych, świadczy bardziej o Tobie/Was niż o innych.
Kiedy widze na forum bluzgających anonimowo frustratów zawsze przychodzi mi na myśl powiedzonko:
Można wypędzić wieśniaka ze wsi, ale nie da się wypędzić wsi z wieśniaka.
Z partyjnym pozdrowieniem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x