wyliczenie zasiłku okresowego
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
wyliczenie zasiłku okresowego
Pani miała zasiłek stały do 8 marca, złożyła dokumenty o nowe orzeczenie i podanie o kontynuację zasiłku stałego. Postepowanie w sprawie zasiłku stałego zgodnie z ustawą zostało zawieszone i teraz mam przyznać zasiłek okresowy na czas zawieszonego postepowania. Moje pytanie czy zasiłek okresowy w marcu przyznać za niepełny miesiąc za okres 09.03 - 31 03, z uwagi na to że do 08.03 był zasiłek stały?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Od stycznia 2023r jestem pracownikiem socjalnym ...nowicjusz :)
- Kontakt:
Re: wyliczenie zasiłku okresowego
1. Wydajesz decyzję przedłużająca zasiłek stały na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023r
2. Jeżeli przedłużysz nie będzie się należał zasiłek okresowy bo Ci dochód przekroczy.
Oczywiście to jest moje zdanie
2. Jeżeli przedłużysz nie będzie się należał zasiłek okresowy bo Ci dochód przekroczy.
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
Postępowanie zostało zawieszone (od dnia?), więc zgodnie z art. 106 ust. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.) - na okres zawieszenia postępowania przyznaje się z urzędu zasiłek okresowy w wysokości i na zasadach określonych w art. 38
Ad. 2 - dlaczego dochód przekroczy?

Ad. 1 - Ok.Julia79 pisze: 21 mar 2024, 10:41 1. Wydajesz decyzję przedłużająca zasiłek stały na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023r

Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ja przepraszam a można konkretnie zacytować zapis i o jaką ustawę chodzi?Julia79 pisze: 21 mar 2024, 10:41 1. Wydajesz decyzję przedłużająca zasiłek stały na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023r
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Ustawa z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach służących zachowaniu ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz orzeczeń o stopniu niepełnosprawności.
Na podstawie tego aktu prawnego przedłużasz do września 2024 r zasiłek stały
Na podstawie tego aktu prawnego przedłużasz do września 2024 r zasiłek stały
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Od stycznia 2023r jestem pracownikiem socjalnym ...nowicjusz :)
- Kontakt:
Ten z Łopieki pisze:Postępowanie zostało zawieszone (od dnia?), więc zgodnie z art. 106 ust. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.) - na okres zawieszenia postępowania przyznaje się z urzędu zasiłek okresowy w wysokości i na zasadach określonych w art. 38
Ad. 1 - Ok.Julia79 pisze: 21 mar 2024, 10:41 1. Wydajesz decyzję przedłużająca zasiłek stały na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023r
Ja wywnioskowałam z postu,że Pani prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe czyli zasiłek stały od stycznia wynosi 776,00x130% co daje nam 1008,80 kryterium dochodowego a kwota zasiłku nie może byc wyższa niż 1000,00zł.amigooo pisze: 21 mar 2024, 11:30Ja przepraszam a można konkretnie zacytować zapis i o jaką ustawę chodzi?Julia79 pisze: 21 mar 2024, 10:41 1. Wydajesz decyzję przedłużająca zasiłek stały na podstawie ustawy z dnia 19 grudnia 2023r
Oprócz wyliczenie zasiłku okresowego - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Badania
uchylenie decyzji skierowującej do dps
AOOn i OW
OZPS stopa bezrobocia
DPS-SKO zaleca ustalenie czy osoba jest władna do samodzielnego....
AOON a dojazd z asystentem na zakupy
Jeden gorący posiłek dziennie
ksero NK dla policjanta
AOON 2024 - niepełnosprawność sprzężona
40 dla Ukrainy
AOON a usługi opiekuńcze
podjęcie postępowania po dostarczeniu orzeczenia
Centrum Integracji Społecznej
Będą podwyzki dla pracowników od 1 lipca 2024 r.
zasiłek okresowy, a zasiłek celowy
AOON i OW