Komisja alkoholowa- członkowie mają ustalone wynagrodzenie uchwałą rady gminy - 200 lub 250 zł za 1 posiedzenie. Powołani zostali zarządzeniem wójta. Nie mają podpisanych umów zleceń. Niektórzy członkowie są pracownikami urzędu.
Składka zdrowotna po osiągnięciu przychodu pow. 6000 zł.
Czy powinni być zwolnieni ze składek społecznych - jeśli tak jaka podstawa.
Czy stosujecie podatek zryczałtowany do 200 zł? Czy też obliczacie podatek uwzględniając kup i wydajecie pit 11?
proszę podzielcie się wiedzą i doświadczeniem
Wynagrodzenie członków komisji alkoholowej podatek i zus
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowy gops
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Re: Wynagrodzenie członków komisji alkoholowej podatek i zus
ja mam tak samo. I wypłacam wynagrodzenie za udział w posiedzeniu tylko licząc podatek i koszty 20%. Nie stosuję podatku zryczałtowanego bo jest określone wynagrodzenie za udział w komisji a nie miesięczne. Teoretycznie w miesiącu może być więcej komisji. Do ubez.społecznych nie zgłaszam a do zdrowotnych dopiero jak przekroczą 6.000 co się raczej nie ma prawa zdarzyć
-
- Stażysta
- Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość
- Kontakt:
Mam pytanie czy można na pewno liczyć koszty 20%, ja spotkałem się z opinią że można zastosować koszty uzyskania przychodu od 1 lipca 2022r. w kwocie 250 zł tylko i pomniejszyć przychód. u Nas członkowie komisji oświadczyli, że pracują więc koszty mają przy umowie o pracę więc nie pomniejszam w tym roku. Co do ubezpieczeń to również nie zgłaszam do społecznych i zdrowotnych ( jeśli by przekroczyły 6000 zł to zdrowotna z kodem 2250), ja również wystawiłem pit 11, choć w roku 2022 gdy byli członkowie liczeni przez gminę to mieli umowę zlecenie i wystawiali pit 8ar, w ops są na podstawie powołania i były miesiące że były po dwie komisje więc wystawiłem wszystko na pit 11, ale czy jest to prawidłowo do końca to pewności nie mam.mk1 pisze: 23 lut 2023, 13:48 ja mam tak samo. I wypłacam wynagrodzenie za udział w posiedzeniu tylko licząc podatek i koszty 20%. Nie stosuję podatku zryczałtowanego bo jest określone wynagrodzenie za udział w komisji a nie miesięczne. Teoretycznie w miesiącu może być więcej komisji. Do ubez.społecznych nie zgłaszam a do zdrowotnych dopiero jak przekroczą 6.000 co się raczej nie ma prawa zdarzyć
-
- Podinspektor
- Kontakt:
Pismo z dnia 20 maja 2021 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej 0112-KDIL2-1.4011.270.2021.1.KFPIT od wynagrodzeń członków gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych.
Spróbuj znaleźć takie pismo tam jest napisane że koszty uzyskania przychodu powinny być 20%
Spróbuj znaleźć takie pismo tam jest napisane że koszty uzyskania przychodu powinny być 20%
-
- Stażysta
- Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość
- Kontakt:
Faktycznie bardzo przydatna Informacja- dziękuję za przesłanie.mk1 pisze:Pismo z dnia 20 maja 2021 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej 0112-KDIL2-1.4011.270.2021.1.KFPIT od wynagrodzeń członków gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowy gops
- Kontakt:
Czy masz tez takie sytuacje, że członkowie komisji są jednocześnie pracownikami ops?Marcin Paciej pisze: 23 lut 2023, 15:32Mam pytanie czy można na pewno liczyć koszty 20%, ja spotkałem się z opinią że można zastosować koszty uzyskania przychodu od 1 lipca 2022r. w kwocie 250 zł tylko i pomniejszyć przychód. u Nas członkowie komisji oświadczyli, że pracują więc koszty mają przy umowie o pracę więc nie pomniejszam w tym roku. Co do ubezpieczeń to również nie zgłaszam do społecznych i zdrowotnych ( jeśli by przekroczyły 6000 zł to zdrowotna z kodem 2250), ja również wystawiłem pit 11, choć w roku 2022 gdy byli członkowie liczeni przez gminę to mieli umowę zlecenie i wystawiali pit 8ar, w ops są na podstawie powołania i były miesiące że były po dwie komisje więc wystawiłem wszystko na pit 11, ale czy jest to prawidłowo do końca to pewności nie mam.mk1 pisze: 23 lut 2023, 13:48 ja mam tak samo. I wypłacam wynagrodzenie za udział w posiedzeniu tylko licząc podatek i koszty 20%. Nie stosuję podatku zryczałtowanego bo jest określone wynagrodzenie za udział w komisji a nie miesięczne. Teoretycznie w miesiącu może być więcej komisji. Do ubez.społecznych nie zgłaszam a do zdrowotnych dopiero jak przekroczą 6.000 co się raczej nie ma prawa zdarzyć
Co prawda pani w ZUS powiedziała, że nie ma tutaj znaczenia,że są pracownikami, nie podlegają ubezpieczeniom społecznym gdy są z powołania a zdrowotnej po przekroczeniu 6 tys.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
mam pracowników ops w komisji i im tez potrącam tylko podatek
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Zajmuję się księgowością, kadrami i płacami w OPS.
- Kontakt:
A jaki PIT wystawiacie dla członków takiej komisji ? Mam pracownika OPS, który jest członkiem komisji, więc w PIT 11 w 5 wierszu wpisuję kwoty i do tego PIT R? a co z pozostałymi nie pracownikami OPS ? Jedni nie przekroczyli 6000 wiec tylko podatek jest, a inni przekroczyli więc i składka zdrowotna... Jaki PIT należy wystawić ?
Oprócz Wynagrodzenie członków komisji alkoholowej podatek i zus - Księgowość przeczytaj również:
FKB+ otwarcie już zamkniętego miesiąca
opieka wytchnieniowa
Księgowanie wkładu własnego niepieniężnego w Projekcie Unijnym
rozliczenie wpłaty NP funduszu alimentacyjnego
Księgowanie funduszu alimentacyjnego w OPS
rozliczenie kosztów koordynatorów
NP dodatk węglowy
jak rozliczacie koszty pośrednie
Projekt EFS
Posiłek w szkole i w domu - wsad do kotła
Firma jednoosobowa, brak konta bankowego
860 / 800 Analityki