Proszę o pomoc ! Czy RIO może zakwestionować jeśli gmina będzie dokładać ze swoich środków własnych do wynagrodzenia pracownika świadczeń rodzinnych zatrudnionego w GOPS.
u nas dokłada od lat. Przy czym nie powiedziałabym że są to środki gminy - to wyegzekwowane od dłużników należności, które wracają do OPS jako środki na wydatki
Ja mam odwrotne pytanie.Czy RIO może zakwestionować jeśli gmina będzie zwraca środki przeznaczone wynagrodzenia pracowników świadczeń rodzinnych czy też świadczeń wychowawczych zatrudnionych w GOPS? Czy w ogóle są jakieś konsekwencje?
Zadnych konsekwencji do zwrotu środków na wynagrodzenia zarówno ŚR jak i 500+ jesli nie zostały wydatkowane w 100% nie ma.Zwracamy przez gminę do UW i nie ma żadnych uwag.Pozdrawiam
U mnie też mam niewykorzystany w 100% plan na wynagrodzenia ŚR. Zwracałam dlatego, że miałam plan na wypłatę nagród i do końca trzymałam plan na to zadanie. Okazało się że nagrody będą wypłacone w ostatnim tygodniu roku. Pracownikom świadczeń wypłaciłam z własnych środków, ponieważ miałabym przekroczenie 3% kosztów obsługi.
Wyobraź sobie Ragnar że jest sens i logika a do naiwniaków nie należę skoro nie wydaliśmy wszystkiego na świadczenia to i 3% na koszty obsługi też nam się nie należały - zwrócić trzeba było i to od nas nie zależało - ale może ty masz na to lepszy pomysł.Czekam na propozycje.Pozdrawiam
Bizon pytał:
"Czy RIO może zakwestionować jeśli gmina będzie zwraca środki przeznaczone wynagrodzenia pracowników świadczeń rodzinnych czy też świadczeń wychowawczych zatrudnionych w GOPS? Czy w ogóle są jakieś konsekwencje?"
widzę, że się nie zrozumieliśmy (i też nikogo nie chciałem obrazić, więc przepraszam)
sprawa jest prosta
np.
Koszty obsługi - 3% od otrzymanej dotacji na świadczenia rodzinne
masz otrzymaną dotację 1.000 000 zł
koszty przysługujące masz 3.000 zł (liczone od otrzymanej dotacji, a nie od list wypłat)
więc trzeba wydać te 3.000 zł (płace, zakupy) i nic nie zwracać (oczywiście z rozsądkiem i uwzględnieniem zwrotu niewykorzystanej dotacji, bo czasem Urz. Wojewódzki mógłby się przyczepić )
Wg mnie kto robi inaczej robi źle bo oszukuje własną jednostkę
A ja uważam że jeżeli moja dotacja na świadczenia rodzinne wynosi np. 1 000 000 zł to jest to dotacja na wypłatę świadczeń I KOSZTY OBSŁUGI 3%. Z tego 1 000 000 zł na wypłatę świadczeń mam 970 874 zł i 3% tj. kwota 29 126 zł na koszty obsługi. Koszty obsługi te 3% sa to koszty ryczałtowe i jednostki same decydują na jaki cel będą wydane - nie ma tu limitu na wynagrodzenia czy wydatki tzw.rzeczowe.
Ok.Ragnar może żeśmy się nie zrozumieli - wiem jak liczyć koszty obsługi 3% od otrzymanej dotacji- chociaż tu na forum niektore ośrodki mają informacje ze swoich UW że 3% od wydanych świadczeń i wiem ile moge przeznaczyć srodków na obsługę.Wydawanie bezsensu środków uważam za niegospodarność i to że je zwracamy to wg mnie nie jest żadnym oszustwem.Pozdrawiam