mmjj pisze: 30 lip 2021, 21:21
Twórcy zmiany przepisu doskonale wiedzieli, że koszty uzyskania przychodu są już uwzględnione przy naliczaniu podatku i składek.
No właśnie! I na tym należy zakończyć interpretację, bo treść omawianych przepisów jest jasna – sam tak napisała(e)ś

I jest to zgodne z art. 107. ust. 5b pkt 7 ups! A stara łacińska paremia prawnicza głosi, że: „Clara non sunt interpretanda”. „W sytuacji, gdy wykładnia językowa przepisu nie budzi żadnych wątpliwości, brak jest podstaw do stosowania kolejnych metod wykładni, w tym wykładni celowościowej. „(Tak: wyrok NSA z dnia 4 lutego 2020 r., sygn.: II GSK 3025/17).
Niezmiernie bawi mnie ciągnięcie tego wątku

Wiem, że moja pozycja – jako zwyczajnego robotnika socjalnego - jest chwiejna w obliczu tych wszystkich interpretacji oraz wytycznych UW i MRiPS (i pewnie kiero w końcu zmusi mnie do „właściwego” stosowania przedmiotowych przepisów… Chociaż…? Zobaczymy). Ale tu widzę tak prymitywną propagandę i nagonkę, naciąganą interpretację, która aż kłuje w oczy, prostuje zwoje mózgowe, że póki co nie poddaję się i idę własną drogą. Tak bardzo starasz się uwiarygodnić swoją teorię, że właściwie w kółko piszesz to samo (w tym samym tonie), ale teraz już bez wskazywania źródeł swoich rewelacji.(?) Wyrok NSA? Który konkretnie? Bo są ich tysiące, a w CBOSA żaden wynik nie wyrzucił mi tego cytatu w całości! Coś sklejone z kilku wyroków, czy znadinterpretowane?
Proszę o dokładny cytat z podaniem ww. uzasadnienia NSA i sygnatury wyroku!!! Bo ja akurat czytam w całości treść, której fragment ktoś zacytował! Oj często jest ona wyjęta z kontekstu lub dotyczy zupełnie innych kwestii, ale jak zdanie lub dwa pasują do sytuacji, to się nada, nie?!
Konsultacja z prawnikiem? Wrzucił(a)eś cytat, więc proszę o źródło tej opinii!!! Też miałem konsultacje – ale materiały z nich są niestety bez prawa publikacji... Więc nie piszę o tym, mogę posiłkować się tylko sugestiami, własnymi argumentami - opierając się na ogólnie dostępnych materiałach. Zauważ, że gdy posiłkuję się cytatem z wyroku lub komentarza (często to robię, żeby uwiarygodnić swoje stanowisko), to dokładnie oznaczam cytowane źródło. Trzymaj się zasad - publikujesz cytat? Podaj źródło!