wynagrodzenie za sprawowanie opieki - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 lut 2014, 11:45

Witam.
Mam osobę której Sąd przyznał wynagrodzenie za sprawowanie opieki. Jest to osoba bezdomna (ta której Sąd przyznał wynagrodzenie). Sprawuje opieke nad osobą, która także przebywa w tym samym Osrodku dla bezdomnych. Która gmina wypłaca wynagrodzenie, bo oczywiście w 53a ustawa nie precyzjuje tego w jakikolwiek sposób. Czy mogę powołać się na art . 101 ust.2 i odesłać to do gminy meldunku stałego.
~Magda

Napisano: 25 lut 2014, 14:21

i tak jest to dotacja z budżetu - to wypłaciłabym, co to za różnica, kto to wypłaci
~bibi

Napisano: 25 lut 2014, 14:47

niby tak, ale po 1 nie mamy na to środków na obecną chwile bo to pierwszy nasz przypadek. A po 2 stałe to też dotacja a jednak zawsze odsyłamy do osrodka wlaściwego ze względu na meld stały.
~Magda

Napisano: 25 lut 2014, 14:51

Kodeks Cywilny - Art. 27 tego kodeksu stanowi jednoznacznie, że miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką jest miejsce zamieszkania opiekuna. Zatem płaci opieka w miejscu zamieszkania opiekuna.
~Ja

Napisano: 25 lut 2014, 14:53

Jesli opiekun pochodzi z wioski czy miasta X, a podopieczny z Y to wyplaca właściwa gmina/miasto X
~Ja

Napisano: 25 lut 2014, 14:53

co ma stały do wynagrodzenia opiekuna które nie jest świadczeniem pomocy społecznej.
Płac i tyle. A środki zamów w UW.
~Wredna

Napisano: 25 lut 2014, 16:51

sąd powinien w postanowieniu wskazać ośrodek, który wypłaca wynagrodzenie
~ap

Napisano: 25 lut 2014, 20:46

Nie ma takiego obowiązku: ma wskazać ile, z jakiego źródła i od kiedy.
~Wredna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x