stypendium projekt POKL - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lut 2014, 11:10

Witam
Mam pytanie
Jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku wychowuje samotnie dziecko mieszkam na wsi
Otrzymuje pomoc z GOPS w formie zasiłków
Zostałam zakwalifikowana do udziału w projekcie POKL z czego bardzo sie cieszę gdyż to dla mnia wielka szansa na znalezienie pracy po szkoleniach
Mam pytanie jedna z uczestniczek twierdzi ze można ubiegać sie o stypendium na czas szkolenie natomiast nasza Pani socjalna nic nie chce wyjaśnic w tej kwestii wiec czy ktoś z Państwa może coś wie na ten temat

~Beata

Napisano: 25 lut 2014, 11:45

W ramach projektu planuje sie pomoc w formie zasilkow lub stypendium stazowe, jesli osoba wyslana jest na staz. Ale musi sie Pani dowiedziec u siebie w osrodku
~jadzia

Napisano: 25 lut 2014, 19:01

dla ścisłości: szkolenie to nie jest staż, a ośrodki pomocy społecznej nie płacą zasiłków szkoleniowych (zasiłki te płacą PUP-y) jeśli dotyczy to projektów systemowych (z konkursowymi z 7.2.1 może być inaczej)
Zapytaj tę uczestniczkę, czy była kierowana na szkolenie przez PUP czy przez Ośrodek. Możecie uczestniczyć w tym samym szkoleniu ale na innych zasadach i to nie jest nieprawidłowe.
Nie znając założeń projektu trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie. Każdy Ośrodek może sobie po swojemu planować projekt (my na przykład nie wypłacamy dodatkowych zasiłków \"za udział\", co praktykuje większość ośrodków).
~betta

Napisano: 26 lut 2014, 16:01

Każdy ośrodek sam określa formy pomocy, które realizuje. Wytyczne przewidują wypłatę stypendium szkoleniowego, ale w praktyce nie spotkałam się z tym żeby ktoś je wypłacał. U nas osoba uczestnicząca w szkoleniu ma prawo do zwrotu kosztów dojazdu, refundacji kosztów poniesionych w związku z zapewnieniem opieki dziecku do lat 7 i jeżeli kwalifikuje się do świadczeń z pomocy społecznej (spełnia kryterium dochodowe) do pomocy w formie zasiłków celowych. Stypendium wypłacamy tylko osobom skierowanym na staż.
~PS

Napisano: 02 kwie 2014, 12:17

Czy zasiłki celowe z POKL na koniec kwartału muszę być wybrane z dniem zakonczenia kwartały czy można jeszcze wybrac je w następnym kwartale? Np. Zasiłek celowy na koniec I kwartału 2014 mogę wybrac 4 kwietnia?
~gaba

Napisano: 02 kwie 2014, 13:00

Jeśli dobrze rozumiem \"wybrać\" czyli zasiłek miał być dla Ciebie. Wypłacenie go w I kwartale pozwala koordynatorowi projektu na rozliczenie go we wniosku o płatność za I kwartał. Kwartał kończy się definitywnie 31 marca.
~betta

Napisano: 02 kwie 2014, 14:00

Jeśli jest to projekt realizowany przez GOPS to z reguły wkład własny przeznaczany jest na zasiłki dla uczestników projektu. Jak pracownk nie chce udzielic info idź do kierownika.
~many

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x