Pod koniec października była rozprawa o powrót dziecka do matki biologicznej. W dniu 5 listopada rodzina zastępcza złożyła oświadczenie,że dziecko nie przebywa w rodzinie i wróciło do matki biologicznej. Do 10-tego każdego miesiąca trzeba zrobić wypłatę świadczeń, postanowienia sądu nie posiadamy. Jak najlepiej to załatwić? Najpierw wypłacić a jak otrzymamy postanowienie to dopiero wydać decyzję o zwrocie? A może trzeba wstrzymać decyzję o wypłacie do czasu uprawomocnienia się wyroku? Proszę o konkretne odpowiedzi jeśli ktoś miał podobną sytuację lub ewentualną pomoc jak to rozwiązać artykuły itp.
Nie wypłacać i poczekać na postanowienie sądu lub jeśli masz oświadczenie rodziny zastępczej to na jego podstawie powinnaś wydać decyzję uchylającą świadczenie. Za składanie fałszywych oświadczeń są paragrafy.
Odnawiam stary temat bo mam właśnie taką sytuacje a jestem nowa. dzieci wróciły do matki a my nie mamy jeszcze postanowienia. czy uchylając na podstawie oświadczenia podajecie 155 kpa ze na wniosek strony. a może ktos ma taki wzór decyzji i by mógł się podzielić. jestem nowa i nie wiem co zrobić. zatrzymałam chwilowo świadczenia ale wiem że to błąd.