Wypłata świadczenia a potem zwrot czy wstrzymanie? POMOCY!!! - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 lis 2019, 16:10

Pod koniec października była rozprawa o powrót dziecka do matki biologicznej. W dniu 5 listopada rodzina zastępcza złożyła oświadczenie,że dziecko nie przebywa w rodzinie i wróciło do matki biologicznej. Do 10-tego każdego miesiąca trzeba zrobić wypłatę świadczeń, postanowienia sądu nie posiadamy. Jak najlepiej to załatwić? Najpierw wypłacić a jak otrzymamy postanowienie to dopiero wydać decyzję o zwrocie? A może trzeba wstrzymać decyzję o wypłacie do czasu uprawomocnienia się wyroku? Proszę o konkretne odpowiedzi jeśli ktoś miał podobną sytuację lub ewentualną pomoc jak to rozwiązać artykuły itp.
UroczeDziewcze
Praktykant
Od: 07 lis 2019, 15:05
Zajmuję się: Wypłata świadczeń dla rodzin zastępczych.

Napisano: 11 lis 2019, 22:14

Nie wypłacać i poczekać na postanowienie sądu lub jeśli masz oświadczenie rodziny zastępczej to na jego podstawie powinnaś wydać decyzję uchylającą świadczenie. Za składanie fałszywych oświadczeń są paragrafy.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 09 gru 2021, 16:53

Odnawiam stary temat bo mam właśnie taką sytuacje a jestem nowa. dzieci wróciły do matki a my nie mamy jeszcze postanowienia. czy uchylając na podstawie oświadczenia podajecie 155 kpa ze na wniosek strony. a może ktos ma taki wzór decyzji i by mógł się podzielić. jestem nowa i nie wiem co zrobić. zatrzymałam chwilowo świadczenia ale wiem że to błąd.
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Napisano: 10 gru 2021, 11:39

Może jednak ktoś mi pomoże. Prosze :(
inspektor123
Referent
Od: 11 kwie 2017, 12:15
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU