Wypłata zaległych św. pielęgnacyjnych dla opiekunów

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Bogumiła

Wypłata zaległych św. pielęgnacyjnych dla opiekunów

Post autor: Bogumiła »

Witam!

Chciałam zapytać z jakiego paragrafu będziecie Państwo rozliczać wypłatę odsetek od zaległych zasiłków dla opiekunów (Ustawa z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów). Przyznam szczerze, że mam wątpliwości czy § 4580 jest tym właściwym i czy w ogóle OPS-y mogą taki § mieć w planie wydatków, zastanawiam się czy § 3110 nie byłby właściwszy (skoro ustawodawca narzuca wypłatę odsetek)? Może ktoś z Państwa natknął się na interpretację jak należałoby właściwie rozwiązać ten problem?
Bardzo proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Dziękuję, pozdrawiam "forumowiczów".
ilomig

Re: Wypłata zaległych św. pielęgnacyjnych dla opiekunów

Post autor: ilomig »

Witam,
też mam ten problem. Moim zdaniem powinno się utworzyć paragraf odsetkowy, choć z drugiej strony nie jest to nasza wina, że musimy wypłacić z odsetkami. I czy od naliczonych odsetek też się liczy koszty obsługi 3%
KKW

Post autor: KKW »

skoro na odsetki będzie ta sama dotacja 85212 par. 2010 to koszty obsługi jak najbardziej. Ja bym się skłaniała za ujęciem odsetek w paragrafie 3110 (jedną kwotą razem ze świadczeniem) , ale interpretacji nie mam, trzeba poszukać.
Agafia1

Post autor: Agafia1 »

Interpretacji, czyjej? RIO od razu zażąda wyjaśnień dotyczących wydatków §458, a będą znaczące. I po co komu kolejne pisma, wyjaśnienia i przedterminowe kontrole?
KKW

teraz wczytałam się w ustawę, tam jest napisane że wypłata świadczeń dla opiekunów, składek na ubezp. społeczne i koszty obsługi jest finansowane z dotacji na świadczenia rodzinne, na temat tego czy odsetki płacimy z tej samej dotacji z tego zapisu nie wynika. Czyli możne być tak, że odsetki księgujemy oddzielnie. I możne oddzielnie dostaniemy na to pieniądze. Ciekawe czy urząd wojewódzki coś mi powie, zaraz zadzwonię.
kira
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kira »

do KKW - i co odpowiedzieli w Urzędzie Wojewódzkim:)
KKW

Dzwoniłam. Nie wiedza jak to ma być. Jak coś będą wiedzieć to dadzą znać :)
Anna5

Post autor: Anna5 »

To może wiadomo jak rozliczyć zaległe składki emeryt.-rentowe?
hurtem jak wyrównania w ub. roku, czy za każdy miesiąc oddzielnie?
z jakimi kodami?
Bogumiła

Post autor: Bogumiła »

Myślę, że za zaległe miesiące tzn. od lipca 2013 r. powinny być zrobione korekty deklaracji, ale "0". Natomiast przy opłaceniu zaległych składek należałoby wziąć pod uwagę miesiąc, w którym opiekun odebrał zaległe świadczenia (jeżeli w maju b.r. to składkę opłacić do 5 czerwca b.r.).
mk1

Post autor: mk1 »

czy wiecie juz cos na temat odsetek od wypłaty zaległych świadczeń czy trzeba mieć osobny paragraf na odsetki czy będziemy je płacić z 3110 .
ODPOWIEDZ