mam problem... Mam pieniądze na wypłatę zasiłków stałych, ale brakuje mi planu... otrzymałam dotację z MUW na zasiłki stałe, ale jeszcze nie mam zarządzenia o zwiększeniu planu - mam za mały plan, a wypłata zasiłków dziś...
Wypłacić i zaksięgować w innym rozdziale, czy czekać na zwiększenie planu?
Jeżeli przyszły środki to plan zwiększający z całą pewnością był wcześniej w gminach więc skarbnicy mają obowiązek dokonać zmian w odpowiednik czasie , może po prostu przeoczyli te zmiany . W interesie księgowych ośrodków jest w tej chwili "trzymanie ręki na pulsie" .Wolę poprosić Pania Skarbnik o zmianę planu .
Też miałam taką sytuację na początku roku ale ze składkami zdrowotnymi. Napisałam pismo do UW o zwiększenie środków w rozdziale 85213 -2030 .Pani z UW poinformowała mnie , że ich nie dostanę ponieważ jest to zadanie własne gminy i muszę zaplanować wydatki w ramach zadań własnych.Teraz mam plan na własnych w rozdziale 85213 i 85216.
W takiej sytuacji należy czekać na zmianę planu i jaka będzie data zarządzenia możesz zrobić przelew. W innej sytuacji grozi dyscyplina. Nie ma tłumaczenia, że skarbnik pozwolił.