Wyrok o rozwód z inną panią niż matka dzieci - czy konieczny? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 mar 2023, 15:52

Pan złożył u mnie wniosek o świadczenia rodzinne + dodatek na samotne wychowywanie na trójkę dzieci.
W lutym matka tych dzieci zmarła - pan dołączył mi akt zgonu. Z matką dzieci żyli w związku nieformalnym.
Pan ma stan cywilny rozwiedziony - jak nas poinformował rozwód był 35 lat temu, z kobieta z którą dzieci nie miał i w życiu wyroku o rozwód na oczy nie widział :)

Art. 23 ust. 4 pkt 3) lit. b ustawy stanowi, że do wniosku należy dołączyć prawomocne orzeczenie sądu orzekające rozwód.
§5 rozporządzenia stanowi, że uwzględnia się odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka – w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko.

Czy w tym przypadku muszę koniecznie od Pana żądać tego wyroku, czy jak mam akt zgonu matki dzieci i ewentualnie jego oświadczenie o sytuacji sercowo-życiowej ;) to jest to zbędne?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 13 mar 2023, 10:38

samotne wynika tutaj z zgonu matki dzieci, a jego stan cywilny Masz w wydruku PESEL - tym samym wszystko jest, bo była żona nie była matką dzieci na które się ubiega

§5 rozporządzenia stanowi, że uwzględnia się odpis prawomocnego orzeczenia sądu orzekającego rozwód albo odpis zupełny lub skrócony aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka – w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko.
seba
Stażysta
Od: 01 maja 2016, 20:16
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2023, 12:06

Dziękuję :)
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU