Zasiłek pielęgnacyjny przy umiarkowanym stopniu - 2 orzeczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 mar 2023, 13:49

Klient posiada 2 ważne orzeczenia:
- z MZON o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności (daty powstania nie da się ustalić)
- Z ZUS o całkowitej niezdolności do pracy.
W tym drugim orzeczeniu z ZUS jest wzmianka, iż całkowita niezdolność do pracy powstała w związku z naruszeniem sprawności organizmu przed 18 rokiem życia.

Czy myślicie, że jest to równoznaczne z tym, że niepełnosprawność powstała przed 21 rokiem życia?
Czy przyznajecie zasiłek pielęgnacyjny w takim przypadku?
Czy my w ogóle możemy bawić się w interpretacje orzeczeń ZUS, czy nie powinniśmy mieć "czarno na białym" określoną przez orzecznictwo datę powstania niepełnosprawności?....

Mam dylemat, czy przyznać ten zasiłek... Ktoś pomoże?
Alibaba
Praktykant
Od: 19 kwie 2022, 10:54
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi, stypendiami szkolnymi

Napisano: 10 mar 2023, 15:18

Może ktoś się jednak wypowie..Plisssss
Alibaba
Praktykant
Od: 19 kwie 2022, 10:54
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi, stypendiami szkolnymi

Napisano: 10 mar 2023, 15:49

Jeśli w orzeczeniach ZUS jest napisane, że niepełnosprawność powstała np. przed 16 lub 18 r. życia to ja je uwzględniam. W orzeczeniach z PZdSOoN też nie zawsze jest wskazana konkretna data powstania niepełnosprawności.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 13 mar 2023, 12:39

MY byśmy też uwzględnili
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 13 mar 2023, 14:50

To, że naruszenie sprawności organizmu powstało przed 18 rokiem życia, to nie znaczy że niepełnosprawność też powstała przed 18 rokiem życia. Gdyby nie było orzeczenia z PZON to bym wysłał delikwenta po orzeczenie, gdzie komisja na podstawie całej dokumentacji wskaże datę lub chociaż czy w okresie dzieciństwa. Ale to tylko moje zdanie
andrzejpompa
Stażysta
Od: 25 lip 2019, 14:23
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x