wyrok sądu - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 30 sty 2015, 10:36

Witam. Mam pytanie. Na wyroku sądu jest napisane, iż przyznaje się prawo do renty z tyt. całkowitej niezdolności do pracy i prawo do dodatku pielęgnacyjnego. Jaki to stopień niepełnosprawności?
Maria3

Napisano: 30 sty 2015, 10:52

znaczny
boni

Napisano: 30 sty 2015, 10:56

Dziękuję. Tak myślałam, ale wolałam się upewnić.
Maria3

Napisano: 30 sty 2015, 11:45

No jak znaczny jak umiarkowany! znaczny to całkowicie niezdolny do pracy i samodzielnej egzystancj!. całkowita niezdolność do pracy to natomiast stopień umiarkowany
PCPR

Napisano: 30 sty 2015, 12:58

ale skoro jest prawo do dodatku to tylko znaczny. może osoba pytająca nie dopisała o samodzielnej egzystencji......
boni

Napisano: 30 sty 2015, 13:02

Ale to jest z przyznaniem prawa do dodatku pielęgnacyjnego, a ten dodatek ZUS przyznaje tylko przy cąłkowitej niezdolności do rpacy i samodzielnej egzystencji. Podejrzewam, że sąd źle to sformułował w wyroku.
Maria3

Napisano: 30 sty 2015, 13:07

sprawa była o rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy i dodatek pielęgnacyjny. A w wyroku jest cyt. "...przyznaje ubezpieczonoemu... prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy i prawo do dodatku pielęgnacyjnego począwszy od dnia... na trwale" koniec cytatu. Potem ZUS przyznał rentę i dodatek pielęgnacyjny.
Maria3

Napisano: 30 sty 2015, 13:59

No ok, ale dodatek pielęgnacyjny jest przyznany w dwóch przypadkach: albo jest całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji albo osoba ukończyła 75 rok życia. Dla mnie to jest jasne...umiarkowany stopień i dodatek zapewne z racji wieku.
PCPR

Napisano: 30 sty 2015, 14:05

Nie. Osoba miała wtedy 53 lata
Maria3

Napisano: 24 cze 2015, 22:33

Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje osobie niepełnosprawnej w dwóch przypadkach:
1) gdy posiada znaczny stopień niepełnosprawności
2) gdy posiada umiarkowany stopień niepełnosprawności, a niepełnosprawność istnieje od dzieciństwa lub powstała przed ukończeniem 21. roku życia i osoba w tym czasie jeszcze kontynuowała naukę - musi być wtedy taki zapis w orzeczeniu
Kasia 123

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x