Widziałem już kilka takich wyroków z różnych WSA tylko w innych tłumaczą to sądy tym, że osoba pobierającą rentę z tyt. częściowej niezdolności do pracy byłaby w lepszej sytuacji niż inne osoby, gdyż miałaby dwa źródła dochodu. Celem świadczenia jest zastąpienie utraconych dochodów dlatego nie powinno się pobierać obydwu świadczeń. Tak to tłumaczą inne WSA jedynie chyba sąd Poznański uznaje, że można pobierać i rentę z tyt. częściowej niezdolności do pracy i ŚP.
ale to taka bzdura trochę - z jednej strony piszą, że pobieranie częściowej nie ma wpływu na prawo do Sp a z drugiej zawieś bo będziesz w lepszej sytuacji....
wkraczają w strefę, w którą nie powinni
będzie trudna to sprawa, pani jest zgodna zawiesić rentę ale żąda wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego wstecz. Czy ewentualnie ZUS będzie żądał od niej zwrotu renty za ten okres za który wypłaciłabym świadczenie? Pytam bo nie wiem co w tej sprawie zrobić?
a jak przyznam od momentu zawieszenia to zapewne się odwoła, czy ktoś z Was może mi pomóc to uzasadnić? Tzn gdzie mogę ewentualnie znaleźć takie uzasadnienia
przyznasz zgodnie ze wskazaniami sądu z wyroku, które są wiążące
tu nie ma co się rozpisywać, masz wykonać zalecenia WSA, sąd kazał zawiesić i w przypadku zawieszenia przyznać