wyrok wsa i nsa i od nowa rozpatrzenie gops - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 kwie 2023, 14:08

witam
odmówilismy ŚP wyłacznie z powodu posiadania przez Panią emerytury w zus
SKO UTRZYMAŁO
WSA UCHYLIŁ obydwie decyzje wskazując że kobieta najpierw musi zawiesić emeryturę i wtedy mamy przyznać SP
Kolegium złożyło kasacje którą NSA ODDALIŁ

wróciły mi akta
co robic jaką formą ?
zawiadomienia ?? o niespełnionych przesłankach czyli wystepowaniu negatywnej przesłanki zwiazanej z emerytura ? jednoczesnie wskazaując to co orzekł sąd i pouczam o mozliwosci zawieszenia emerytury ??

potem wysłać wezwanie do dostarczenia decyzji o zawieszeniu eemrytury itp ? jakie terminy na co ?

czy zwykle pismo pouczające informujące ? a potem wezwanie >
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 25 kwie 2023, 14:15

Poczytaj sobie cały wątek.
wyrok-sadu-uchylajacy-decyzje-moja-i-de ... 7309287-20
Później przeczytaj jeszcze raz swój wyrok WSA wraz z zaleceniami.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 kwie 2023, 14:41

a przede wszystkim zapoznać się z art. 153 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
Ocena prawna i wskazania co do dalszego postępowania wyrażone w orzeczeniu sądu wiążą w sprawie organy, których działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania było przedmiotem zaskarżenia, a także sądy, chyba że przepisy prawa uległy zmianie
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 kwie 2023, 9:09

tak rozumiem
w obydwu wyrokach jest wskazanie ze mam opdowiednio pouczyc stronę o możliwości zawieszenia emerytury bo stanowi jedyna przeszkode do wypłaty swiadczenia strona ma dostarczyc decyzję z ZUS
a także że rozpatrzony wniosek zostanie i ustalone prawo od miesiaca zawieszenia emerytury nie wstecz

ja te zalecenia rozumiem
bardziej chodzi mi o formę jaką mam zrobić ? zawiadomieniem ? zwykłym pismem najpierw poinformować o wynikach wyroków zaleceniach wskazaniach i mozliwości rezygnacji
a nastepnie nie wiem odczekac tydzień i wystosowoać WEZWANIE o przedłożenie decyzji z ZUS ?
nie wiem jak to ugzryźć formalnie administracyjnie bo sprawę prowadzi kancelaria i każdy błąd mi wytkną obawiam się porpstu gdzież jakiegoś naruszenia przepisów albo ich zastosowania
Georgina
Referent

Napisano: 26 kwie 2023, 9:18

Ja osobiście nie lubię dokładać sobie roboty i w pierwszej kolejności dzwonię. No jeżeli nie masz możliwości dogadania się z Panią telefonicznie to wysyłasz wezwanie na dostarczenie dokumentu pod rygorem ... (w zależności co nakazał sąd). W linku którym Ci podałem @Beatris miała zalecenie wezwanie pod rygorem wydania decyzji odmownej. Napisz do niej na priv niech Ci powie jak to załatwiła, szczególnie że sprawę już miała w SKO utrzymaną.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 26 kwie 2023, 9:28

dzowniłam do Pani ale ona mnie odesłała z kwitkiem bo jej pełnomocnikiem jest adwokat
i oni na telefon nie bedą gadać chcą pisma rzeczowe konkretne

analizując nie wiem czy wysąc zwykle pismo informujące i pouczające o możliwości zawieszenia prawa do emerytury w zus
czy wystosować odrazu zawiadomienie art.79 a kpa w zwiazku z ponownie prowadoznym postepowaniem wskazując ze umozliwoa sie stronie zgłoszenie żądań złożenie nowych dowodów wypowiedzenie się co do zebarnych materiałów i opisać ze na dzien zawiadomienia strona nie spełnia przesłanki ustawy ( dot emerytury) i pouczyć o możlwiości dostarczenia dokumentów tylko ile dni ? jaki czas moge dac? 7 dni to mało aby załawtiła sprawy w zus ?jestem aktualnie jakimś klopsem z postepowania administracyjnego w tej sprawie dosłownie nie wiem jaką kolejnośc poprawnie wykonać :cry:
Georgina
Referent

Napisano: 26 kwie 2023, 10:01

Nie podajesz sygnatury wyroku więc ja Ci więcej nie pomogę niż to co podesłałem i napisałem. Masz wykonać zalecenia sądu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 26 kwie 2023, 10:03

II SA/OI 1010/21
Georgina
Referent

Napisano: 26 kwie 2023, 10:27

"Reasumując, rozstrzygając sprawę ponownie organ, na podstawie art. 153 p.p.s.a., zastosuje się do oceny prawnej, wyrażonej w uzasadnieniu niniejszego wyroku. Weźmie zatem pod uwagę prawidłową wykładnię art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. a) u.ś.r. i poinformuje skarżącą o możliwości wyboru świadczenia oraz wezwie do złożenia stosownych dokumentów, umożliwiających wypłatę świadczenia pielęgnacyjnego, z odpowiednim pouczeniem."

Czyli masz poinformować i wezwać do przedłożenia dokumentów dot. zawieszenie emerytury. W wezwaniu zawarłbym informację, że skarżąca ma możliwość wyboru świadczenia dlatego wzywa się o ją do przedłożenia dokumentacji. Brak dostarczenia dokumentów będzie skutkował wydaniem decyzji odmownej. Jak chcesz dwoma osobnymi pismami to informacja na podstawie art.9 kpa + chyba art. 64 kpa wezwanie i wysłać to w jednej kopercie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 26 kwie 2023, 10:48

dziękuje ci
Georgina
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]