Napisano: 22 cze 2023, 15:25
Post pewnie już zapomniany:) ale niestety w moim przypadku SKO dało do ponownego rozpatrzenia.
Odmowa była z art.17 ust.1b.
SKO w uzasadnieniu oczywiście powołuje się na wyrok TK z dnia 21 października 2014 r. Wytyka ,że nie dołączono historii choroby osoby niepełnosprawnej, wykazu czynności wykonywanych w ramach opieki (choć w wywiadzie środowiskowym wszystko było napisane).
SKO nakazał nam ponownie przeprowadzić postępowanie i ustalić:
- jakie czynności opiekuńcze wykonuje odwołująca w związku z opieką nad (matką)
- wskazać jakie czynności niepełnosprawna potrafi wykonać samodzielnie , a przy czym musi pomóc jej opiekun
-ustalić jaką pracę odwołująca podjęłaby gdyby nie musiała opiekować się matką, ustalić kto opiekuje się niepełnosprawną, jeśli odwołującej się nie ma w domu; gdzie mieszka rodzeństwo odwołującej się i dlaczego nie uczestniczą w opiece nad matką.....itd. bla, bla,bla.
Zapytałam o zdanie naszej mecenas - stwierdziła,że mimo wszystko nie mamy podstawy prawnej do przyznania świadczenia nawet jeśli wszystko będzie "cacy"
kierownik znowu przychyla się do przyznania świadczenia.
a ja do końca nie wiem jak się ustosunkować do tej sprawy - to moje pierwsze odwołanie, które niestety powróciło do ponownego rozpatrzenia.
Czy przyznalibyście świadczenie ?