Wyrównanie?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Marek66

Wyrównanie?

Post autor: Marek66 »

Dostaliśmy nowy wyrok z sądu który powyższa wnioskodawcy alimenty ale od stycznia 2015 r. Wyrównaliśmy od października teraz pani napisała pismo (taki ala wniosek) że chce od stycznia wyrównanie. No ale jak można wypłacać na konto zrealizowanej już decyzji? Pomocy bo nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło. No i ten wniosek klienta o wyrównanie? Co niby powinienem z tym zrobić, przecież nie mogę go rozpatrywać bo takich spraw nie ma. Czy powinniśmy tylko odpisać, że ustawa nie przewiduje decyzji administracyjnych na takie wnioski a zapis art. 29 ustawy (chyba dobrze pamiętam) dot. bieżących decyzji? W przypadku okresu do października to prosta sprawa zmieniam bieżącą decyzję ale zrealizowanej nie mogę zmienić. POMOCY!
jaaanka

Re: Wyrównanie?

Post autor: jaaanka »

przepraszam, ale nie rozumiem... skoro podwyższenie od stycznia to dlaczego wyrównałeś od października?
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: anetag »

no ja też nie rozumiem? Poza tym żeby wyrównać to najpierw musi z wyrokiem do komornika pójść, a jak dobrze myślę to kobieta chce zaległe alimenty żeby jej wyrównać, no to z tym to raczej także do komornika bo alimenty to tylko komornik i to na jej wniosek egzekwuje, a jak nie zawnioskowała to do kogo ma pretensje?
jaaanka

Post autor: jaaanka »

zgadzam się z anetag....
Marek66

Post autor: Marek66 »

Wyrównałem od października bo kiedy wpłynęły do nas papiery poprzedni okres zasiłkowy już się zakończył, nie jestem pewny czy mogę zmieniać/wyrównywać kwotę z FA w stosunku do zrealizowanej decyzji za poprzedni okres zasiłkowy.
magda32

Post autor: magda32 »

wyrównanie świadczeń z funduszu następuje dopiero jak dostajesz informacje od komornika a nie na podstawie wyroku który przynosi osoba(wierzycielka) i musisz wyrównać od daty którą wskazuje komornik nie ważne czy to jest obecny czy poprzedni okres zasiłkowy
ODPOWIEDZ