Mam taki temat: pracownicy w ostatnim czasie dostarczyli z urzędu pracy dokumenty potwierdzające otrzymywanie zasiłku dla bezrobotnych, bądź stypendium, co uprawnia ich od doliczenia im okresu pobierania tych świadczeń do stażu pracy. Prawniczka powiedziała, że powinnam wyrównać staż pracy za 3 lata wstecz i że następuje to z mocy przepisów i nie trzeba wniosku pracownika o wypłatę wyrównania. Naliczam te wyrównania, tylko zastanawiam się, czy te wnioski od pracowników nie są konieczne ze względów kontroli np. RIO. (znalazłam protokół, w którym podważyli wyrównanie tego dodatku). Poza tym jedna pracownica żąda odsetek, które wg mnie się nie należą? czy mam rację?
pracownik składa ci na dziennik podawczy dokument, i prosi o ponowne przeliczenie stażu owszem staż mu wyrównujesz i wypłacasz ale o żadnych odsetkach nie ma mowy bo przecież ty wcześniej tego dokumentu nie miałaś a to pracownik dostarcza ci dokumenty dot. stażu pracy. gdybyś miała takie dokumenty i źle wypłacała staż to wtedy owszem pracownik może żądać odsetek
A ja bym nie płaciła wyrównania tylko od momentu wpływu dokumentów bym dała o 3 % wyższy dodatek/ bo przez ducha świętego miałaś wiedzieć ze gdzieś tam pracowała lub tp./
Nie wyrównujesz 3 lata do tyłu tylko płacisz od momentu dostarczenia dokumentu. O wyrównaniu mówilibyśmy gdyby to była WINA ZAKŁADU PRACY, kiedy to zakład pracy będą w posiadaniu dokumentów źle ustalił wysługę !!!
A to coś się zmieniło odnośnie pobytu ma stażu z Pup. Ja skladałam o wyliczenie dodatku stażwego 5 lat temu dostarczyłam zaświadczenie o rocznym stażu z Pup,ale dokument został odrzucony bo to się nie wlicza. Czy coś się zmieniło w tej sprawie?
liczy się, jeśli w okresie odbywania stażu otrzymywało się stypendium
Art.
79.
1. Okresy pobierania zasiłku i
stypendium przyznanych na podstawie
art. 41
ust. 1, art.
53
ust. 6 i
art. 53g ust. 1
wlicza się do okresu pracy wym
aganego do