Zwróciliśmy sie do Zus o informacje za jaki okres opłacać składki za emerytkę, która otrzymała świadczenie pielegnacyjne. ZUS odpowiedział, że musi zwrócić sie o interpretacje do ministerstwa, prawie po roku czasu odpowiedział, że należy za taka osobę opłacać składki i za jaki okres. I po zgłoszeniu i dokonaniu korekty Zus naliczył odsetki. Nasz prawnik uważa , że niesłusznie sami wydłużyli termin odpowiedzi.. prawie po roku odpowiedzieli.
Z jakich środków teraz można zapłacić za te odsetki?? proszę o informacje jak ktoś miała taka sytuację. Czy to można zapłacić z dotacji?
wyrównanie składek, odsetki
-
- Referent
- Zajmuję się: Pfron
- Kontakt:
-
- Referent
- Kontakt:
Re: wyrównanie składek, odsetki
proszę o jakąś informacje
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
- Kontakt:
Nie rozumiem właśnie tego dlaczego zus obciąża nas odsetkami,myśmy robili korekty do zus, bo osoba zaprzestała płacić do KRUSU składki, więc najpierw musieliśmy otrzymać informację z KRUS co trwało dłuższy czas, potem te korekty i zus naliczył nam odsetki ponad 1000 zł, to jakaś kpina. Na odpowiedź od nich trudno się doczekać ale każda zmiana pociąga za sobą odsetki. Nie wiem gdzie szukać pomocy. Ja zapłacę tą kwotę z dotacji bo dotyczy dotacji, tylko nie mam paragrafu odsetkowego 456, na razie zapłacę z par. 411
-
- Referent
- Zajmuję się: kadry
- Kontakt:
niestety ja również nie znalazłam z prawnikami sposobu. Musimy zapłacić odsetki. Płacimy, a później jak wynika nadpłata na podstawie pisma, robimy korekty.
Płatnik nie naliczy odsetek jak robi się korekty na + i - w tym samym dniu, za ten sam okres.
Płatnik nie naliczy odsetek jak robi się korekty na + i - w tym samym dniu, za ten sam okres.
-
- Referent
- Kontakt:
Dziękuję za informacje. Czyli można je zapłacić z dotacji. Te wyrównania składek spędzają sen z powiek. Czasami Zus napisze, że osoba ma określony okres ubezpieczenia, za jakiś czas okazuje się ze jest inny okres, czy osoba nie miała jednak zdrowotnej składki a to przecież nie od nas zależy. I odsetki...
-
- Referent
- Zajmuję się: kadry
- Kontakt:
nie płaciłyśmy z dotacji tylko z własnych. Najlepiej zadzwonić do swojego Urzędu Wojewódzkiego i dopytać , czy można z dotacji lub napisać oficjalne pismo do nich, z opisem sytuacji.
Oprócz wyrównanie składek, odsetki - Księgowość przeczytaj również:
przekazanie sprzętu
Opieka wytchnieniowa
paragraf 098
wartości niematerialne i prawne
zwrot dotacji po 31-01-2023
Dodatek na refundację VAT jaki rozdział?
Nienal. pobrane św. rodzinne Ukraina
Jednorazowe wsparcie finansowe dla Ukrainców w Kanadzie
Fundusz pomocy - nienależnie pobrane świadczenia rodzinne
prawo do "13"???
Schroniska - rozdział, paragraf
Fundusz Pomocy - składka zdrowotna od zas. stałego
potrącenie z kasy nienależnie pobranych
FUNDUSZ POMOCY - świadczenie rodzinne - składki ZUS
Zatrudnienie Ukraińca w budżetówce
nadpłacona składka zdrowotna z zasiłku stałego