Wyrównanie świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 07 lis 2018, 8:13

A wyrównają ci za te wcześniejsze miesiące? Ja bym nic nie wycofywał szczerze mówiąc, oni muszą ci wyrównać nawet teraz.

Przesłanki do odmowy świadczenia zgodnie z ustawą:

5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,
b) ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;

Nic tu nie ma o stażu.

Definicja "zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej" z ustawy:

22) zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej - oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;

Nic tu nie ma o stażu.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 lis 2018, 17:03

No ale ze stażu są jakieś pieniądze więc jakieś zarabianie jest. W takim bądź razie, teraz przyszła decyzja odmowna skądś tam, niewiem gdzie GOPS wysyła te papiery, i jak przyszła decyzja odmowna to GOPS by teraz musiał wydać decyzję na nie, że nie przysługuje mi teraz świadczenie. Między innymi dlatego że jestem na stażu. Dlatego mówili że najlepiej by było zrezygnować teraz z tego stażu. Ale popytam się tu i tu, i skoro w ustawie o świadczeniach rodzinnych pisze że świadczenie przysługuje gdy : nie podejmuje się pracy lub rezygnuje. Dlatego ja bym wolała skończyć ten staż, a zaraz po nim miałam być zatrudniona na okres 3 miesięcy, to poprostu nie podejmę już tej pracy. I jak nie podejmę to zaraz znów złożyć mam ten wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego i wtedy powinnam dostać na bieżąco oraz wyrównanie za okres od złożenia wniosku o komisję w PZON do okresu podjęcia tego stażu czyli do lipca. Bo 1 sierpnia podjęłam już staż. A GOPS przeglądał dokumenty jak wcześniej do nich przychodziłam jeszcze w trakcie odwoływania się i tam mają napisane w którymś piśmie że dalej czekam na sprawę w sądzie więc mają czarno na białym że czekam na sprawę w sądzie że odwołuje się itd. Druga sprawa z GOPSu pytała się czy jest możliwość aby załatwić jakiś papierek że którego dnia złożyłam to odwołanie do sądu. Czyli prawidłowo to odwołanie składa się w WZON a oni przesłali papiery dalej. Wiem że 22 maja to odwołanie złożyłam. Tylko czy da się zdobyć papier od nich w WZON że tego dnia składałam to odwołanie? Albo czy GOPS moze to sprawdzić?
basia8622
Praktykant
Od: 02 lis 2018, 13:22
Zajmuję się: Środowiskowy dom samopomocy, pomoc opiekunki

Napisano: 08 lis 2018, 8:18

basia8622 pisze:No ale ze stażu są jakieś pieniądze więc jakieś zarabianie jest.
Ważne są zapisy w ustawach, a nie chłopski rozum. Jest coś takiego jak zasada określoności przepisów, jest zasada praworządności z KPA.
basia8622 pisze:W takim bądź razie, teraz przyszła decyzja odmowna skądś tam, niewiem gdzie GOPS wysyła te papiery
Nie wiem gdzie wysyła, ale nie powinien nigdzie wysyłać, chyba, że się odwoływałaś do SKO.
basia8622 pisze:A GOPS przeglądał dokumenty jak wcześniej do nich przychodziłam jeszcze w trakcie odwoływania się i tam mają napisane w którymś piśmie że dalej czekam na sprawę w sądzie więc mają czarno na białym że czekam na sprawę w sądzie że odwołuje się itd.
To nie ma żadnego znaczenia dla sprawy.
basia8622 pisze:Druga sprawa z GOPSu pytała się czy jest możliwość aby załatwić jakiś papierek że którego dnia złożyłam to odwołanie do sądu.
To nie ma żadnego znaczenia dla sprawy. Gdyby nie było terminowo złożone, to sąd by go w ogóle nie rozpatrzył, skoro rozpatrzył to terminy były zachowane i data odwołania ich nie interesuje. Dla sprawy istotne są tylko dwie daty - złożenia wniosku w PZOON i wydania orzeczenia przez sąd.
basia8622 pisze:Tylko czy da się zdobyć papier od nich w WZON że tego dnia składałam to odwołanie?
Nie powinnaś się tym przejmować, nie jest to dokument który by jakkolwiek wpływał na rozstrzygnięcie sprawy, organ nie może żądać niepotrzebnych kwitów.
basia8622 pisze:Albo czy GOPS moze to sprawdzić?

Nie powinien się tym wcale interesować.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 lis 2018, 17:00

No to niewiem po co im to było. W takim razie jak dalej będą się upierać żeby jakieś dokumenty dostarczyć to będę kazać im aby wydali mi odpowiednie pismo, pisemnie.
W takim razie być może gdy w zeszłym tygodniu złożyłam ten wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, coś źle zrobili i próbują teraz to zatuszować. Niewiem już. W takim razie, czekam do końca listopada, kończę staż, nie podejmuje pracy i składam już na samym początku grudnia wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. I zobaczymy co wtedy wyjdzie. Oby już bez żadnych kombinacji z ich strony.
Cały czas próbują mi wmówić że powinnam wcześniej ich powiadomić że się dalej odwołuje do sądu, że wtedy jak się odwoływałam to powinnam złożyć ten wniosek, lub inne pismo, nie wiem już o jakie im pismo chodzi.
basia8622
Praktykant

Napisano: 09 lis 2018, 8:09

basia8622 pisze:Cały czas próbują mi wmówić że powinnam wcześniej ich powiadomić że się dalej odwołuje do sądu, że wtedy jak się odwoływałam to powinnam złożyć ten wniosek, lub inne pismo, nie wiem już o jakie im pismo chodzi.
Mogłaś, nie musiałaś. Istnieje art. 24 ust. 2a który pozwala wyrównać świadczenie bez żadnych dodatkowych warunków, informowania organu, składania pism etc., więc to nie jest żaden obowiązek.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2018, 16:38

Ile sąd ma czasu aby odesłać akta sprawy z powrotem do WZON?? I czy sama mam się do sądu zgłosić po odpis wyroku z pieczątkami z ich strony czy sami mi wyślą do domu? Bo przed uprawomocnieniem przysłali mi wyrok ale nie ma tam pieczątek niebieskich jak teraz się tak przyjrzałam temu wyrokowi. Czyli nie jest kompletny ten wyrok. Mam się o to upomnieć czy oni sami mi wyślą prawidłowy wyrok?
basia8622
Praktykant

Napisano: 13 lis 2018, 8:22

Moim zdaniem jest kompletny, ale jak chcesz z nabitym uprawomocnieniem to musisz sama wystąpić.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lis 2018, 22:51

Czyli jakieś pismo muszę napisać i im złożyć o wydanie np odpisu wyroku?
A druga sprawa, chciałam się tylko upewnić. Jeśli skończę staż 30 listopada. I np z dniem 3 grudnia złożyłbym wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego, to nie powinnam mieć problemu z uzyskaniem tego świadczenia? Oraz z uzyskaniem wyrównania za okres od grudnia 2017 do lipca 2018- bo w tym czasie nie pracowałam. Dopiero z dniem 1 sierpnia poszłam na staż. Więc mi nie zależy aby też wyrównywali za te 4 miesiące co byłam na stażu, a żeby nie zwracać tego stażowego do urzędu pracy. Da się tak zrobić?
basia8622
Praktykant

Napisano: 16 lis 2018, 8:08

Tak. Przeszkód prawnych nie ma.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lis 2018, 8:31

się zapytać, gdy będę składać ten wniosek to czy złożyć też jakieś dodatkowe pismo wyjaśniające tą moją sytuację? Np. że wyrównanie tylko za okres od grudnia do lipca. A za okres stażu już nie itd? Czy oni sami powinni dojsc do tego? Żeby później znów obsuwy nie było. Że odmowa przyjedzie bo na stażu byłam więc będę musiała im wyjaśniać itd
basia8622
Praktykant

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x