wyrównanie z Mops-u?Czy można się ubiegać? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 lis 2017, 15:57

Dzień Dobry:). Moja sprawa wygląda tak: w lutym 2017 złożyłam wniosek o świadczenia rodzinne na trójkę dzieci. Tego samego dnia zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna. Skończył mi się urlop macierzyński. Po weryfikacji dochodów został mi przydzielony cały zasiłek na trójkę dzieci. W marcu gdy dostałam decyzje z U P, że otrzymałam zasiłek dla bezrobotnych świadczenie rodzinne zostało zmniejszone i wydana została decyzja, że do 31 października będę otrzymywać 100,16 z Mops-u. Panie z Mops-u dostały ode mnie decyzje z Urzędu Pracy, że zasiłek dla bezrobotnych mam tylko do sierpnia 2017r. W sierpniu, gdy byłam składać wniosek o 500+ i nowe rodzinne informowałam Panią ,ze właśnie skończył mi się zasiłek z Urzędu Pracy i zostałam bez dochodu. We wrześniu i październiku też otrzymywałam po 100,16. Decyzje na nowy okres odebrałam tydzień temu i nic nie jest wyrównane. Poszłam tam i Pani, która pisała decyzje mówi mi, że może mnie jedynie przeprosić ,bo sytuacja źle była rozpatrzona. A nikt nie może mi wyrównać 600 zł, które jestem stratna przez te dwa miesiące. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać. Stary rok rozliczeniowy został już zamknięty.
agnitka
Praktykant
Od: 22 lis 2017, 15:28
Zajmuję się: Jestem mamą trójki dzieci,obecnie nie pracuję.

Napisano: 23 lis 2017, 10:22

proszę się odwołac od tej decyzji i w odwołaniu opisac całą sprawę
gonia789
Referent
Od: 10 mar 2017, 10:07
Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...

Napisano: 23 lis 2017, 11:01

Dziękuje za odpowiedź:). Tylko ja tą decyzję otrzymałam w maju 2017! Tam jest napisane,ze po otrzymaniu zasiłku z UP moje świadczenie rodzinne zostaje zmniejszone do 100,16.I na to miałam 14 dni na odwołanie się.Nie zwróciłam uwagi,że nie uwzględniono tam zasiłku do sierpnia z UP. Ja składając dokumenty 14 sierpnia na nowy okres mówiłam Pani o tym,ze dochody sie skończyły.Niestety nie podałam tego na piśmie( Pani z Mopsu mówi,ze to jest ta przyczyna właśnie tego nie dopatrzenia).Tylko w marcu jak przyniosłam zaświadczenie z Up tam jest napisane,że od marca do sierpnia mam kóroniówkę. W nowej decyzji mam tylko datę składania wniosku i ile mam przyznane. Teraz nie ma podstawy do odwołania sie od tej decyzji z maja,bo mamy listopad,A nowa decyzja tyczy się nowego roku zasiłkowego.Tak mi mówią w Mopsie.
agnitka
Praktykant

Napisano: 23 lis 2017, 11:15

No i niestety dobrze mówią. Brak jest wniosku o zmianę sytuacji życiowej do okresu zasiłkowego 2016/2017. Nie ma postępowania, nie ma decyzji, nie ma od czego się odwołać.
Rozumiem, że świadczenia na nowy okres zasiłkowy są już w prawidłowej kwocie?
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 23 lis 2017, 12:00

Tak na nowy okres przyznano mi 409 zł,czyli całość.Jedynym faktem przemawiającym na moja korzyść jest to,ze dostarczyłam im to zaświadczenie z Urzędu Pracy od kiedy do kiedy mam ten zasiłek.I jeszcze fakt,ze 14 sierpnia składając wniosek mówiłam o brak świadczeń.Kurde czyli co nie mam szans by to jakoś odzyskać ??? Byłam przekonana,że w tej nowej decyzji coś będzie o tym. Pierwszy raz składałam wniosek o rodzinne.Do momentu gdy miałam macierzyński,dochody rodzinny były za duże.
agnitka
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x