Pani złożyła wniosek na zasiłek rodzinny w lutym 2018. od lutego przyznane świadczenia, po uzyskaniu zarobku męża za luty, od marca uchylenie świadczeń. do 31.01.2018 pani miała ważne orzeczenia dzieci. Jeśli wróci w kwietniu z orzeczeniami to będzie należał się jej zasiłek rodzinny wraz z dodatkami w zł za zł . moje pytanie: czy zasiłek rodzinny z dodatkami należeć się jej będzie od kwietnia, a spłacam tylko pielęgnacyjny od lutego i co z kształceniem za luty 2018? Bardzo proszę o pomoc.
Na moje spłacić kształcenie w powiązaniu ze starą decyzją, rodzinny wypłacać od marca w formie zł/zł z uwzględnieniem kształcenia oczywiście. Ewidentnie pobieranie zasiłku zależy od orzeczenia, więc nie widzę przeszkód, by spłacić.
nowy wniosek najwcześniej złożony będzie w kwietniu 2018 , a więc w marcu nie ma ustalonego prawa do zasiłku rodzinnego - jest przerwa , wtedy od marca będzie spłata zasiłku rodzinnego?
Na podstawie art. 24 ust. 2a, zgodnie z analogią do art. 18 ust. 3 ustawy o św (gdzie orzeczenie zmienia wyłącznie kryterium dochodowe), świadczenia uzależnione od orzeczenia spłacamy od miesiąca komisji.
Jeżeli za marzec dałaś jej odmowę z uwagi na przekroczenie kryterium, a teraz z orzeczeniem w ręku (jedyna zmienna) to kryterium nie jest przekroczone, na moją logikę jest to świadczenie uzależnione od orzeczenia i należy się spłata od marca, tak samo jak świadczenia 500+.
Od razu jednak zaznaczam, że istnieją różne interpretacje tego zapisu, choć nie spotkałem się z rozsądnym tłumaczeniem braku spłaty. Ale poczekaj chwilę, zaraz na pewno ktoś podrzuci