wysyłacie już informacje o przyznaniu? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 03 lut 2022, 9:28

Wszystko prawda, nie da się zrealizować tego zadania w kształcie wynikającym z tej ustawy, zwłaszcza jeśli nie zatrudniono do tego nowej osoby lub osoby z 500+. Wiele razy to podkreślam ale zwalniając te osoby gminy strzeliły sobie w kolano.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 03 lut 2022, 10:11

zocha1234 pisze:
03 lut 2022, 9:28
Wszystko prawda, nie da się zrealizować tego zadania w kształcie wynikającym z tej ustawy, zwłaszcza jeśli nie zatrudniono do tego nowej osoby lub osoby z 500+. Wiele razy to podkreślam ale zwalniając te osoby gminy strzeliły sobie w kolano.
ale kto to przewidział ... jak gmine stać to przenieśli pracownika z 500 plus do innego działu np., a jak nie stać gminy to mnie nie dziwi, że zwolnili
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 03 lut 2022, 10:16

jasiak pisze:
03 lut 2022, 10:11
zocha1234 pisze:
03 lut 2022, 9:28
ale kto to przewidział ... jak gmine stać to przenieśli pracownika z 500 plus do innego działu np., a jak nie stać gminy to mnie nie dziwi, że zwolnili
Tu się nie zgodzę bo o osłonowym to było wiadomo od listopada, ze będzie a kto mądrzejszy to wiedział, że spadnie to na gopsy bo przecież urząd nie bawi sie w takie trudne sprawy.
Gminy na pracownika szarego nie stać ale na pensje dla wójtów 18000 miesięcznie to pieniądze się musza znaleźć. Takie mydlenie oczu!
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 03 lut 2022, 11:39

Tu się nie zgodzę bo o osłonowym to było wiadomo od listopada, ze będzie a kto mądrzejszy to wiedział, że spadnie to na gopsy bo przecież urząd nie bawi sie w takie trudne sprawy.
Gminy na pracownika szarego nie stać ale na pensje dla wójtów 18000 miesięcznie to pieniądze się musza znaleźć. Takie mydlenie oczu!
[/quote]
pensje wójta ustala rada gminy
i myślę, że taki wójt to pewnie ujmę to nie miał wiedzy co to dodatek osłonowy i myśle, że tak do 3 stycznia pewnie
z drugiej strony myślisz, że z tych 2 procent na obsługę to da się utrzymać etat ? i nie broniąc nikogo - dlaczego samorządy mają dokładać do zadań państwa choć i tak to zrobią, jeśli nic nie zmienią w tym temacie
jasiak
VIP

Napisano: 03 lut 2022, 12:04

Marek Wójcik ze Związku Miast Polskich 01.02.2022 Aktualizacja: 02.02.2022, 17:39

„Nie mamy prawa podjąć decyzji o przyznaniu dodatków osłonowych, jeśli nie mamy na nie zagwarantowanych środków. Najpierw samorząd musi otrzymać od wojewody decyzję, że uruchomi dotację i w jakiej wysokości, rada gminy musi przyjąć środki do budżetu, a na koniec muszą się one znaleźć w planie finansowym ośrodka pomocy społecznej. Podkreślam, nie możemy wydawać decyzji, skoro nie mamy zabezpieczenia finansowego, gdybyśmy to zrobili oznaczałoby to złamanie przepisów ustawy finansach publicznych. Decyzja o przyznaniu dodatku oznacza zobowiązanie, którego nie możemy podejmować nie mając zabezpieczenia finansowego. Nieprzejrzyste przepisy powodują wątpliwości czy mogę wysłać do mieszkańca np. informację, że złożył wniosek nieprawidłowo” – powiedział Wójcik.
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 03 lut 2022, 12:26

jasiak pisze:
03 lut 2022, 11:39
i myślę, że taki wójt to pewnie ujmę to nie miał wiedzy co to dodatek osłonowy i myśle, że tak do 3 stycznia pewnie
z drugiej strony myślisz, że z tych 2 procent na obsługę to da się utrzymać etat ? i nie broniąc nikogo - dlaczego samorządy mają dokładać do zadań państwa choć i tak to zrobią, jeśli nic nie zmienią w tym temacie
[/quote]

No biedny wójt- on nie ma nic do powiedzenia i o niczym nie wie, no i na nic nie ma wpływu. Może bym i uwierzyła jakbym tu pracowała miesiąc ale przez tyle lat to już za dużo widziałam, by wierzyć w te bajeczki.

Oczywiście masz rację, te koszty obsługi osłonowego to po prostu żart, i państwo powinno dać więcej ale nie da a my zrobimy to za friko ( mam na myśli pracowników) jak zwykle. To fajnie, że u was gmina dołoży bo my nawet złotówki nie zobaczymy na oczy- niestety takie realia. Reasumując- to ty jako pracownik pracujesz za darmo nad osłonówką ( mówię za siebie oczywiście, bo może u was sa lepsi zarządcy i docenią wasze poświęcenie).

Ale przecież było wyjście- pracownik z 500+ za 0,33 % kosztów obsługi plus dodatek osłonowy 2% to na 1/2 etatu by starczyło chociaż do końca maja. A teraz klops.
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 03 lut 2022, 12:36

Może to Panie zainteresuje, sporo artykułów i wypowiedzi koleżanek i kolegów po fachu, jeśli chodzi o natłok obowiązków związanych z obsługą DO, odpowiedzialności i nie tylko.

Polska Federacja Związkowa Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej.
https://www.facebook.com/federacja.socjalnych/
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 03 lut 2022, 12:39

zocha1234 pisze:
03 lut 2022, 12:26
jasiak pisze:
03 lut 2022, 11:39
No biedny wójt- on nie ma nic do powiedzenia i o niczym nie wie, no i na nic nie ma wpływu. Może bym i uwierzyła jakbym tu pracowała miesiąc ale przez tyle lat to już za dużo widziałam, by wierzyć w te bajeczki.

Oczywiście masz rację, te koszty obsługi osłonowego to po prostu żart, i państwo powinno dać więcej ale nie da a my zrobimy to za friko ( mam na myśli pracowników) jak zwykle. To fajnie, że u was gmina dołoży bo my nawet złotówki nie zobaczymy na oczy- niestety takie realia. Reasumując- to ty jako pracownik pracujesz za darmo nad osłonówką ( mówię za siebie oczywiście, bo może u was sa lepsi zarządcy i docenią wasze poświęcenie).

Ale przecież było wyjście- pracownik z 500+ za 0,33 % kosztów obsługi plus dodatek osłonowy 2% to na 1/2 etatu by starczyło chociaż do końca maja. A teraz klops.
[/quote]

ale do czego dołoży, ja na chwilę obecną robię to tak samo jak Ty za friko - robię to kosztem pracy za którą mi płacą - rodzinne, fundusz - osoba z 500 jest na macierzyńskim, czy ma gdzie wracać nie mam pojęcia
skarbnik po rozmowie - w której wskazałam, że z 2 procent to nawet koszty typu program, listy, szkolenie, prowizje, i inne typu papier ksero, tonery - nie zwróci się i jeszcze dołożą - mam tylko zapewnienie, że zapłacą za wykonaną pracę - zobaczymy co życie przyniesie
rozumiem, że masz żal - nie wiem czy Ty zajmowałaś się 500 i zostałaś zwolniona, czy koleżanka - ale to tylko i wyłącznie wina Twoich pracodawców - u mnie w gminach sąsiednich różnie bywało, choć w większości pracownicy z 500 plus zostali - przeniesieni na inne referaty
jasiak
VIP

Napisano: 03 lut 2022, 12:42

Mind Of Good pisze:
03 lut 2022, 12:36
Może to Panie zainteresuje, sporo artykułów i wypowiedzi koleżanek i kolegów po fachu, jeśli chodzi o natłok obowiązków związanych z obsługą DO, odpowiedzialności i nie tylko.

Polska Federacja Związkowa Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej.
https://www.facebook.com/federacja.socjalnych/
z całym szacunkiem do Twojej osoby ...
ale ta federacja to się wykazała już jak dla mnie ... chodzi mi o ich postawę w sprawie osób zwolnionych z obsługi 500plus .... dali z siebie na prawdę wszystko
a to że mamy dużo pracy to wiemy
jasiak
VIP

Napisano: 03 lut 2022, 12:50

Nie robiłam 500+ ale teraz dostałam w spadku- też oczywiście za darmo. Żal oczywiście mam- bo widzę podejście wszystkich do tego tematu- Dacie radę, bo przecież tylko wy umiecie to robić!- i spokojnie każdy kawkę pije bo to nie na niego spadło.

Wiem, że te 2% kosztów na nic nie starczy. Dlatego chyba wypalam się zawodowo już na maksa.
zocha1234
Starszy referent

Strona 3 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x