Wytyczne z MSWiA dot. 40zł za zakwaterownie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 21 kwie 2022, 13:16

Witam,
otrzymaliście z MSWiA pismo z wytycznymi związanymi z przyznawaniem świadczenia pieniężnego za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy ??
Najbardziej interesuje mnie Wasza interpretacja punktu 3, która dotyczy pytania "Jak rozumieć okres 60dni za który przysługuje świadczenie?" i odpowiedzi na nie "maksymalny okres, na który może zostać przyznane świadczenie będzie wynosił 60 dni, niezależnie od tego ilu obywatelom Ukrainy dany podmiot zapewniał zakwaterowanie i wyżywienie i w jakim okresie to następowało".
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Napisano: 22 kwie 2022, 8:17

tez podbijam pytanie. Nic juz nie rozumie. Czyli polak może przyjąć ukrainnca łącznie na 60 dni. Jedna Polaka ma 45 Ukraicow w tym samym czasie .To co mam zrobić ? na jeden dzień lub dwa dla UKR
EWASOCJALNA
Praktykant
Od: 14 mar 2022, 10:54
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 kwie 2022, 8:27

40 zł za osobę dziennie
jada
Referent
Od: 01 wrz 2017, 19:23
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 22 kwie 2022, 9:04

A wypłacacie już pieniądze?? I jak przyznajecie?? za każdego obywatela po 40 zł??
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Napisano: 22 kwie 2022, 9:22

Tak, 40 zł za każdego obywatela Ukrainy dziennie.

Zgodnie z § 2. 1. Rozporządzenia RM z dnia 15 marca 2022 r. w sprawie maksymalnej wysokości świadczenia pieniężnego przysługującego z tytułu zapewnienia zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy oraz warunków przyznawania tego świadczenia i przedłużania jego wypłaty (Dz.U.2022.605), wysokość świadczenia, o którym mowa w § 1, ustala się w kwocie 40 zł za osobę dziennie.

Jeżeli więc dany podmiot lub osoba, świadczyły pomoc w postaci wyżywienia i zakwaterowania (te 2 warunki muszą być spełnione łącznie!) dla 5 osób, przez 10 dni, to będzie 5 x 10 x 40 zł = 2000 zł do wypłaty.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 22 kwie 2022, 9:47

Rozchodzi się o ten fragment z przedwczorajszych wytycznych z ministerstwa:
Zobacz ten fragment pkt.3:
"Dopuszczalne jest zatem przyznanie jednemu podmiotowi kilku świadczeń, jeśli wszystkie z nich łącznienie przekroczą 60 dni. Innymi słowy zawsze maksymalny okres, na który może zostać przyznane
świadczenie będzie wynosił 60 dni, niezależnie od tego ilu obywatelom Ukrainy dany podmiot
zapewniał zakwaterowanie i wyżywienie i w jakim okresie to następowało"

I podobno to wiążąca wytyczna, anulująca wszystkie poprzednie.

Ja nie wiem czy oni przeczytali co napisali.
W każdym razie poszło pismo czy autor miał na myśli to co napisał i dziś UW kazał nam się wstrzymać z wypłatą kolejną bo muszą ustalić kwestię z ministerstwem i nam odpowiedzą.

Ja wiem że to sprzeczne z ustawą i rozporządzeniem ale dalej słowo łącznie.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2022, 9:54

Witam, mam pytanie czy macie może takie przypadki, gdy ktoś złożył wniosek o te 40zł na zakwaterowanie a w PESEL wychodzi, że dana osoba nie przekroczyła granicy w związku z konfliktem zbrojnym. Po sprawdzeniu w ewidencji ludności okazało się, że ta osoba miała nadana PESEL jeszcze w 2021r.
monis
Referent
Od: 04 maja 2016, 9:17
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2022, 10:57

Ten z Łopieki pisze:
22 kwie 2022, 9:22
Tak, 40 zł za każdego obywatela Ukrainy dziennie.

Zgodnie z § 2. 1. Rozporządzenia RM z dnia 15 marca 2022 r. w sprawie maksymalnej wysokości świadczenia pieniężnego przysługującego z tytułu zapewnienia zakwaterowania i wyżywienia obywatelom Ukrainy oraz warunków przyznawania tego świadczenia i przedłużania jego wypłaty (Dz.U.2022.605), wysokość świadczenia, o którym mowa w § 1, ustala się w kwocie 40 zł za osobę dziennie.

Jeżeli więc dany podmiot lub osoba, świadczyły pomoc w postaci wyżywienia i zakwaterowania (te 2 warunki muszą być spełnione łącznie!) dla 5 osób, przez 10 dni, to będzie 5 x 10 x 40 zł = 2000 zł do wypłaty.
A gdy Wnioskodawca , podczas weryfikacji,używa pojęcia ; "częściowo żywię, częściowo kupują sobie sami" lub " to co tańsze kupuję ja, a co droższe kupują sobie sami np produkty bezglutenowe ( dziecko na diecie)". Trudno to ocenić metodą prawda/fałsz.
Nuka
Stażysta
Od: 31 sie 2017, 11:11
Zajmuję się: ps

Napisano: 22 kwie 2022, 12:10

Świadczenie przysługuje za zapewnienie uchodźcy zakwaterowania i wyżywienia – a nie częściowego wyżywienia i zakwaterowania, czy tylko noclegu i wyżywienia. Tu uczulałbym więc mocno na słowo: „częściowo”. Kwateruje i żywi albo nie - niech się zdecyduje. Ale ustawodawca też nie podał definicji zakwaterowania i wyżywienia, więc przyjmując oświadczenie i/lub weryfikując je, należy ocenić we własnym zakresie ( :roll: ), czy te warunki zostały spełnione. Jak ktoś sobie dokupuje soczki czy chlebek bezglutenowy albo gospodarz po prostu zapewnia trzy skromne posiłki lub podstawowe zakupy, bo chcą sami gotować, to ja problemu nie widzę - tylko niech nie mówi, że żywi "częściowo" albo "trochę". Jeżeli podczas weryfikacji uchodźcy mówią po prostu, że głodni nie chodzą albo sami kupują sobie pewne produkty, bo trudno im się przestawić na polską kuchnię, to też problemu nie widzę.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 22 kwie 2022, 12:29

Przypominam, że w zakresie art. 13 weszła nowelizacja i wskazuje "Każdemu podmiotowi, w szczególności osobie fizycznej prowadzącej gospodarstwo domowe, który zapewni, na własny koszt, zakwaterowanie i wyżywienie obywatelom Ukrainy, o których mowa w art. 1 ust. 1, może być przyznane na jego wniosek świadczenie pieniężne z tego tytułu nie dłużej niż za okres 60 dni od dnia przybycia obywatela Ukrainy na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Okres wypłaty świadczenia może być przedłużony w szczególnie uzasadnionych przypadkach."
Co wy na to? :?
fenks1
Praktykant
Od: 22 sie 2017, 14:39
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x