Wywiad a faktyczny stan majątkowy (prace dorywcze) - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 21 lis 2023, 13:10

Witam,
naszła mnie wątpliwość odnośnie dochodu z prac dorywczych, faktycznego stanu majątkowego, środków pieniężnych zgromadzonych w walucie polskiej/obcej:

Zgodnie z obowiązującymi przepisami dochód z prac dorywczych nie stanowi dochodu przyjmowanego do wyliczenia dodatku mieszkaniowego.
Dlatego też duży odsetek wniosków o przyznanie dodatku jest z "zerowym dochodem". W deklaracji jedynie wnioskodawca wyjaśnia, że jedynym dochodem rodziny był dochód z prac dorywczych.
1. Czy w takiej sytuacji zawsze idziecie na wywiad, żeby zbadać faktyczny stan majątkowy? (mam ok 350 wniosków/miesiąc i nie sposób do każdego zrobić wywiad)
2. Czy podczas wywiadu żądacie wskazania ile tego dochodu było z prac dorywczych, skoro nie wliczają się do dochodu?
3. Jeśli wnioskodawca wykaże podczas wywiadu, że posiada samochód zakupiony ze środków pozyskanych z prac dorywczych, który zresztą wykorzystuje do prac dorywczych - czy uwzględniacie go do ustalenia rażącej dysproporcji?
4. Jak rozumiecie pojęcie "środki pieniężne zgromadzone w walucie polskiej/obcej" w oświadczeniu o stanie majątkowym?
Czy wszystkie pieniądze (łącznie ze środkami np.: z ostatniej wypłaty przeznaczonymi na bieżące życie) jakie posiada wnioskodawca bez względu czy na koncie w banku czy w skarbonce? Czy tylko oszczędności?

Im dłużej zajmuje się dodatkami tym większy mętlik zaczynam mieć jak się głębiej zastanawiam nad tymi przepisami :?
Podzielcie się proszę swoim spojrzeniem na te moje dylematy, pozdrawiam i dziękuję
Gaszek78
Praktykant
Od: 31 paź 2018, 11:05
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 lis 2023, 15:48

myslę, że każdego nachodzą wątpliwości :) ustawa nie jest obszerna ale dłuuuuugo juz pracuję w dodatkach i szczerze juz wiele czytałam interpretacji np danej sytuacji :) a im bardziej wnikam....rozkminiam to tylko głowa boli ...jeśli chodzi o wywiady...do wszystkich wniosków nie zrobisz, najwyżej weź te, przy których masz wątpliwości ...by mniej mysleć :) praca dorywcza...nie jest dochodem, i wiele jest teraz deklaracji z "0''.Tak jak dochodem nie są świadczenia rodzinne czy 500+ itd....ale co zrobisz, takie przepisy. Rażącą dysproporcję trudno jest udowodnić i uzasadnić...bo gdy się odwoła wnioskodawca ...SKO będzie stało po stronie właśnie wnioskodawcy. Ty sie napracujesz walka z myślami....przepisami...i uchylą albo do ponownego rozpatrzenia. Wywiad zrobić...ok, by była podkładka że sprawdzone, ale...by dać odmownie to juz gorzej...no chyba, że faktycznie gołym okiem widać przepych w domu :) i wskażą Ci konkretnie ile wydali ...choc praca dorywcza ...a może powiedzą pomoc rodziny...ehhh...każdy orze jak może :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x