Wywiad środowiskowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 03 lut 2015, 14:54

Czy dobrze myślę? Wywiad środowiskowy cz.I przeprowadza się przy pierwszym zgłoszeniu klienta. Przy następnych zgłoszeniach, nawet jeżeli zmienił się skład rodziny, sporządza się cz. IV
IWA66

Napisano: 03 lut 2015, 15:02

tak
t.franek

Napisano: 03 lut 2015, 15:04

niestety nie...jak zmieni się skład rodziny ponawiamy wywiad część I. Aktualizację robimy jeśli nie ma zmian, ale decyzją naszej dyrekcji - wywiad podstawowy robimy raz w roku - nawet jak nie ma żadnych zmian. Pozdrawiam
EwaW

Napisano: 03 lut 2015, 15:31

Nieprawda! Nadinterpretacja!
art. 107 "w przypadku ubiegania się...po raz kolejny, a także gdy nastąpiła zmiana danych..., sporządza się aktualizację wywiadu..."
Gdzie tu mowa o wywiadzie cz. I co roku???????????????????????????????
Nie wiem skąd wynika ta skłonność do przesady u pracowników pomocy społecznej!
piterrrr

Napisano: 03 lut 2015, 15:46

Dawno temu był zapis w ustawie, że część I należy robić nie rzadziej niż co dwa lata. Wielu pracownikom się ten zapis tak utrwalił, że żadną miarą nie można wytłumaczyć, że jest inaczej :D Ja dla własnej wygody staram się robić tak, żeby w teczce klienta mieć część I wywiadu (kiedy oddaję starsze dokumenty do archiwum, w tym część I wywiadu - robię ją ponownie). Nie wynika to z tego, że nakazuje mi tak jakiś przepis, ale dlatego, że jest to dla mnie wygodne ze względu na zawartość tego wywiadu (zawsze można do niego sięgnąć bez konieczności przekopywania archiwum). Kolejną sytuacją jest duża zmiana w sytuacji klienta (np. zmiana miejsca zamieszkania, duża zmiana w składzie rodziny itp).
BabaYaga

Napisano: 03 lut 2015, 20:41

Socjalni robią tak jak od nich szefowie żądają.
Nie ma to nic do ich chcenia albo konieczności.
Gość

Napisano: 08 lut 2015, 22:28

też ten temat mnie interesuje, koleżanka z sąsiedniej Gminy poinformowała mnie iż kontrol w tym roku zażądała od nich wywiadów z częścia I wywiadu środowiskowego, i że niby ma być uaktualniany co dwa lata czesc I, nie wiem skąd im się to wzieło
Gość

Napisano: 09 lut 2015, 12:09

Bez przesady. Wszyscy pracujemy już na systemie POMOST, więc nawet jak wpiszecie zmianę sytuacji składu rodziny przy aktualizacji wywiadu to system pokaże całą rodzinę i wszystkie inne wpisane sprawy. Zawsze wówczas jak zaznaczysz wydruk - wywiad pełny, to wydrukuje ci wszystkich członków rodziny. Ja robię duży wywiad co 2 lata, ale mogę i co miesiąc, tylko po co tyle marnować czasu i papieru napisanie,że ktoś ma nadal ten sam dom, auto, ilość pokoi, tych samych rodziców itp. Jak się przeprowadząto jest to oczywiste - duży wywiad.
zisis1

Napisano: 09 lut 2015, 13:55

zisis1 pisze:Bez przesady. Wszyscy pracujemy już na systemie POMOST, więc nawet jak wpiszecie zmianę sytuacji składu rodziny przy aktualizacji wywiadu to system pokaże całą rodzinę i wszystkie inne wpisane sprawy. Zawsze wówczas jak zaznaczysz wydruk - wywiad pełny, to wydrukuje ci wszystkich członków rodziny.
Tak, potwierdzam że tak jest w Pomoście. Ale warto pamiętać jak już zaczniecie używać terminali mobilnych, żeby aktualizację wywiadu zlecać z Pomostu terminalowi do przeprowadzenia na formularzu cz. I, a nie IV, bo terminal nie ma tych szczegółów, a jedynie pola opisowe na zmiany sytuacji, zupełnie nieprzydatne po wczytaniu wywiadu z terminalu do Pomostu.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 09 lut 2015, 15:39

No czekam z tęsknotą na wprowadzenie tej pracy przez terminale, bo to będzie ogromna ulga na wywiadzie wpisywać tylko zmiany a nie na okrągło PESEL, adres, i nr dowodu osobistego i kto z kim mieszka. Raz wpisane już tam jest. Jeśli trzeba zlecać tylko podstawowy wywiad z POMOST do Terminala, to po co jest inna opcja możliwa? Nie można tego na etapie teraz przygotowania ustalić? Wyłączyć zlecanie części IV wywiadu na terminal?
zisis1

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x