zajęcie rachunku bankowego z tyt. egzekucji alimentów - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 lut 2015, 11:09

Komornik od grudnia 2014 r. zajmuje Panu X rachunek bankowy, na który wpływa renta Pana X (jedyne źródło dochodu).
Zajęcie nastąpiło z tytułu egzekucji świadczeń alimentacyjnych, zostało dokonane z chwilą doręczenia pisma do banku i obejmuje również kwoty które zostały wpłacone na rachunek dłużnika po dokonaniu zajęcia. W związku z tym, że egzekucja jest dokonana na zaspokojenie alimentów nie ma w tym przypadku kwoty wolnej od zajęcia.

Przygotowałam dłużnikowi wniosek do komornika o zwolnienie renty spod egzekucji komorniczej, ale to i tak pewnie nic nie pomoże.

W lutym Pan X złożył podanie o zasiłek celowy. Pytanie brzmi - czy mogę uznać, że w styczniu Pan X nie miał żadnego dochodu (z powodu zajęcia rachunku na rzecz alimentów), czy mam liczyć rentę w/w jako dochód (na ostatniej decyzji ZUS nie ma żadnego zajęcia)?
ooops

Napisano: 04 lut 2015, 14:49

nikt nie pomoże?
ooops

Napisano: 04 lut 2015, 15:06

Liczysz mu rentę w całości. Mam podobnie w przypadku klienta w DPS.
t.franek

Napisano: 04 lut 2015, 18:59

jeśli masz na to "papiery" ( potwierdzenie ) - to alimenty odliczasz od dochodu - zgodnie z art. 8

a pan może zrezygnować z konta bankowego i zażyczyć sobie rentę dostarczaną przekazem pocztowym
wtedy komornik zajmie mu częściowo rentę, a nie całą
juhygtfr

Napisano: 04 lut 2015, 19:36

darek80

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x