wywiad w zakładzie karnym - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 08 mar 2017, 12:29

Czy piszecie o przeprowadzenie wywiadu z dłużnikiem który przebywa w zakładzie karnym? Dostałam wniosek od dłuznika o umorzenie mu długu. Nic o nim nie wiem, bo odkąd kobieta pobiera FA to on cały czas siedzi. Czy można się zwrócić o taki wywiad?
Jak wy praktykujecie w takich przypadkach bo mój to pierwszy taki.
jolka2

Napisano: 08 mar 2017, 12:45

a kto taki wywiad przeprowadzi??
możesz napisac o udzielenie informacji do ZK, czy pracuje, czy ubiegał sie o prace itp...
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 13:08

piszesz do właściwego opsu (tam gdzie znajduje się zakład karny) wniosek o sporządzenie protokołu z przesłuchania strony w celu ustalenia czy zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji dochodowej i rodzinnej pana xxx, mogące mieć istotne znaczenie do pozytywnego rozpatrzenia przedmiotowego podania o umorzenie. Bez problemu takie wywiady są przeprowadzane i odsyłane
dżimi

Napisano: 08 mar 2017, 14:30

Pracownik socjalny idzie przeprowadzić taki wywiad czy kto?
jolka2

Napisano: 08 mar 2017, 14:36

ja nigdy nie piszę o wywiad, bo co niby pracownik może ustalić z dłuznikiem w ZK, jak on nawet nie dysponuje żadnymi dokumentami, a kto wogóle zezwala na wpuszczenie pracownika do osadzonego, dla mnie niedopuszczalne i naduzycie.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 14:40

wniosek o podjęcie działań przesyła się do OWD. ZK nie jest miejscem zamieszkania, a OPS właściwy dla danego ZK nie jest OWD.
Pisanie do ZK jest jest bezprawiem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 14:44

ZK nie jest miejscem zamieszkania....NIE MA OWD i bezprawiem jest wysyłanie pracownika do ZK na spotkanie z osadzonym. Poza tym jeżeli pisanie do ZK z wnioskiem o udostepnienie danych itd... jest bezprawiem to ZK by nie odpisywał, bo tam głupie ludzie nie siedzą i swietnie sie znają na przepisch. Wiellokrotnie tak robiłam bo osadzeni lubia sobie korespondować z OPS i pisza o wszystko, i ZK z róznych stron Polski nigdy nie robiły problemu, pisali o osadzonym nawet więcej niż ja chchiałam wiedzieć
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2017, 9:47

To jak ja mam rozpatrzyć jego wniosek? Na podstawie jakich informacji?
jolka2

Napisano: 09 mar 2017, 10:32

po pierwsze, pobyt w ZK nie jest podstawa do umorzenia długu, ale... żeby nie było, mnie by najbardziej interesowało rozpatrując wniosek do kiedy on tam będzie, czy pracuje, czy ubiegał sie pracę itp...a te informacje mogę uzyskać tylko od ZK, a nie w drodze wywiadu. Teraz nie chce mi sie szukac w necie bo mam wysrukowane ale znalazłam kilka wyroków sadów gdziue jest ładnie opisane uzasadnienie do odmowy, sądy NSA i WSA w 98% odrzucaja skargę kasacyjną i przyznają rację, ze pobyt w ZK nie jest wyjątkową okolicznością, niezależną od dłuznika
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2017, 10:37

jest różnica między wnioskiem o udostępnieniem danych, wnioskiem o pomoc w ramach art. 52 kpa, wnioskiem o podjęcie działań a wnioskiem o wywiad.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x